Panelen mogelijk langs hoofdinfrastructuur, dorpsranden en restruimte.
Volgens de nieuwe beleidsregels kunnen initiatiefnemers van zonnevelden in gemeente Borne op drie soorten gebieden panelen laten plaatsen. Daarnaast moeten omwonenden zo veel als mogelijk meepraten en de mogelijkheid hebben om financieel mee te profiteren van een zonneveld in hun omgeving. Deze afspraken heeft het college van B & W gebaseerd op het beleid van de provincie Overijssel. Vanaf woensdag 7 augustus liggen de beleidsregels van gemeente Borne zes weken ter inzage en kunnen inwoners via inspraak laten weten wat zij ervan vinden.
Volgens de nieuwe regels zijn zonnevelden mogelijk op drie soorten plekken. Ze mogen komen langs de hoofdinfrastructuur (snelweg, N743, spoor), de dorpsranden en op bruikbare restruimte. Voorbeelden van bruikbare restruimte zijn ongebruikte grond op bedrijventerreinen, geluids- en grondwallen. Gemeente Borne wil grip houden op de ontwikkeling van velden met zonnepanelen en vindt biodiversiteit en behoud van het Bornse landschap belangrijk. De ‘Beleidsregels zonnevelden gemeente Borne’ helpen daarbij.
Omwonenden kunnen meepraten
Er staan veel praktische zaken in de beleidsregels. Omwonenden kunnen bijvoorbeeld meepraten bij de totstandkoming van het zonneveld, bijvoorbeeld waar de panelen precies geplaatst gaan worden. Ook staat in de beleidsregels welke voorwaarden gelden voor de aanleg van zonnevelden. Zo is het in principe niet mogelijk om een zonneveld aan te leggen op agrarische grond. Het opwekken van zonne-energie op daken, langs hoofdinfrastructuur, langs dorpsranden en op restruimte mag wel.
Energietransitie
Zonnevelden zijn noodzakelijk om aan de gemaakte afspraken in de Regionale Energiestrategie (RES) te voldoen. In de RES liggen alle afspraken vast die Twentse gemeenten hebben gemaakt over het opwekken van duurzame energie tot aan 2030. Gemeente Borne moet in 2030 twintig GWh/jaar meer duurzame energie opwekken dan in 2021 (de datum waarop de afspraken zijn gemaakt).
Met zonnepanelen wekt de gemeente op dit moment al 3 GWh/jaar op. Voor 2030 moet de gemeente nog 17 GWh/jaar extra opwekken. Dit is mogelijk met ongeveer 30 voetbalvelden met zonnepanelen. In de beleidsregels staat dat het college kan besluiten om geen vergunning te verlenen als de afgesproken 20GWh/jaar duurzame energie geleverd wordt. Dit voorkomt dat gemeente Borne wordt volgebouwd met zonnevelden.
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Borne
Volg de politiek uit Borne
Volg het nieuws uit Borne