Wordt ook ‘Vriend van De Hooiberg’ en steun een warm thuis voor 12 jongvolwassenen

‘De Hooiberg’ staat voor zelfstandig wonen met zorg en begeleiding.

Op de locatie van de vroegere basisschool De Hooiberg in Borne komen twaalf appartementen voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Initiatiefnemers zijn de ouders van de toekomstige bewoners. Welbions kocht het pand aan, begeleidt het bouwproces en verhuurt straks de appartementen met gemeenschappelijke voorzieningen.

Als ouder wil je je kind voorbereiden op een zelfstandig en gelukkig leven. Een eigen woning, leuk werk en eventueel een eigen gezin. Voor ouders van een kind met een beperking is dat niet zo vanzelfsprekend, maar ook zij willen hun kinderen een passende woonvorm bieden, waar zij zich veilig en vertrouwd voelen.

Hun ideaal is een kleinschalige woonvorm in plaats van een grote zorginstelling. Een woonvorm die een ‘normale’ gezinssituatie zo dicht mogelijk benadert. Met een klein en, vast team van begeleiders, dat hun kinderen een warm ‘thuis’ geeft. Een plek om zelfstandig te wonen en samen te leven, mét 24-uurs begeleiding.

De Hooiberg wordt in de wijk Stroom Esch in Borne gebouwd, op de plaats van de voormalige basisschool de Hooiberg. In een normale woonwijk, midden in de samenleving, voor een optimale integratie. De wijkbewoners reageerden heel positief op het plan. Zij kennen een aantal toekomstige bewoners al, want veel van de kinderen zijn ook werkzaam in Borne, zoals bij Lunchcafé De Ster en de PLUS supermarkt.

De ouders van de jongvolwassenen (21-28 jaar) uit Borne en omgeving zijn al enkele jaren bezig om een woonvoorziening voor hun kinderen van de grond te krijgen. Ze willen zoveel mogelijk zelf de regie houden over de woonvorm met bijbehorende 24-uurs-zorg. Daarom was samenwerking met een grote zorgaanbieder uit de regio geen optie, zegt Ten Dolle, voorzitter van de stichting De Hooiberg. “Door het zelf te organiseren kunnen we een klein, vast team van betrokken medewerkers samenstellen. Ook onze eigen betrokkenheid is op die manier groter.”

Toen contact met Welbions werd gelegd, kwamen de plannen in een stroomversnelling terecht. “De ouders liepen vast en wij hebben vaker met dit bijltje gehakt”, vat Welbions-bestuurder Eric Markvoort de situatie samen. “We vinden dat we er moeten zijn voor huurders die niet zelfstandig in een woonvorm kunnen voorzien. Ook dat is een taak van de corporatie.”

Welbions kocht het pand aan en al snel bleek dat herbouw goedkoper was dan verbouw. Samen met de ouders werd een ontwerp voor een appartementencomplex in een U-vorm gemaakt, inclusief een gemeenschappelijke leefruimte met keuken, huiskamer en binnentuin. “Welbions heeft meegedacht en begrepen wat onze bedoeling is”, zegt Ten Dolle namens het oudercollectief. “Ook hebben we samen bijeenkomsten met de wijk georganiseerd. Het mooie is dat de buurtbewoners heel erg geïnteresseerd blijken in hun nieuwe buren en dat sommigen zelfs een financiële bijdrage willen leveren voor de inrichting van het terrein.”

De verwachting is dat de bewoners rond april 2021 de sleutel van hun appartement krijgen. “Fleur volgt de ontwikkelingen op de voet”, heeft Ten Dolle gemerkt. “Ze is al druk bezig met de inrichting van haar huisje. Ze leeft er echt naar toe. Voor haar zijn de medebewoners haar vrienden, die ze kent van het werk en van alle gezamenlijke bijeenkomsten. Het is eigenlijk nu al één grote familie geworden.”

Om hun droom te verwezenlijken hebben ze hulp nodig. Zij nodigen je daarom uit om ‘Vriend van De Hooiberg’ te worden. Elke bijdrage is welkom en waarderen ze enorm.
Je kunt op verschillende manieren helpen, bijvoorbeeld:

• met een financiële bijdrage (eenmalig of jaarlijks)
• in natura (o.a. voor inrichting van woonkamer, keuken en buitenterrein)
• tijd (o.a. voor hulp bij tuinonderhoud, schoonmaak, vervoer, activiteiten)

Kijk voor meer informatie op de website van de Hooiberg.

Tekst: Reiny Klaassen
Een productie van RTV Borne

De nieuwe bewoners stellen zich stuk voor stuk even aan u voor:

Kim van De Hooiberg stelt zich voor!
Ik ben Kim en ik ben 28 jaar. Ik woon nu nog bij mijn ouders, net als mijn broer Carlo. Mijn andere broer, Rick, gaat binnenkort ook op zichzelf wonen. Ik ben erg creatief en als ik thuiskom van de dagbesteding ga ik schilderen, kleuren, sieraden maken of diamond painten. Verder vind ik het leuk om te stijldansen, paardrijden, dansen in de disco, muziek luisteren en YouTube-filmpjes te kijken. Ook kan ik heel goed buikdansen, want dat heb ik geleerd van Sharmila op ‘t Korhoen. Ik maak ook graag samen muziek, want dan kan ik op mijn gitaar spelen. Ik heb heel veel zin om bij De Hooiberg te gaan wonen; ik praat er thuis elke dag over want ik kan bijna niet wachten!

Janine van De Hooiberg stelt zich voor!
Hallo, mijn naam is Janine en mijn allergrootste hobby is mijn eigen paard King. Toen ik hem voor het eerst zag was het liefde op het eerste gezicht. Ik ga vaak naar de stal om King te poetsen, te knuffelen en om af en toe te rijden. Hij heeft lange blonde manen die ik heel mooi kan invlechten. Ik ben supertrots op mijn paard en we zijn echte vrienden. Ik heb ook veel zin om bij De Hooiberg te gaan wonen!

Myrthe van De Hooiberg stelt zich voor!
Hoi, ik ben Myrthe en ik ben 20 jaar oud. Ik woon bij mijn ouders, broer Thijmen en twee zussen Amber en Imke. We hebben ook een hond die Sammie heet. Ik houd van dansen, paardrijden, zingen en bakken.

Ian van De Hooiberg stelt zich voor!
Ik ben Ian, 23 jaar en mijn motto is: leven in de brouwerij! Ik heb humor en steek iedereen aan met mijn aanstekelijke lach. Mijn broers, Dylan en Scott, zijn heel trots op mij! Mijn hobby’s zijn Zumba, fietsen, strijkkralen, muziek en film kijken in de bioscoop of op de iPad. Ik heb graag mensen om mij heen,want ik geniet daarvan en hou van gezelligheid. Ik hoop dat het heel fijn wordt om samen met mijn vrienden in De Hooiberg te wonen.

Nina van De Hooiberg stelt zich voor!
Hoi, Ik ben Nina, 24 jaar en woon samen met mijn ouders Henk en Herma in Hengelo. Mijn zus Britt woont al zelfstandig in haar eigen flatje. Ik vind het thuis heel fijn, maar heb ook zin om samen met mijn vrienden en vriendinnen in de Hooiberg te gaan wonen. Ik werk 5 dagen per week bij de Ster in Borne en dat vind ik geweldig. Ik hou erg veel van films en Netflix kijken en puzzel ook graag. Mijn sporten zijn Hockey en G-Dansen.

Friso van De Hooiberg stelt zich voor!
Hoi, ik ben Friso en 20 jaar oud. Ik woon in Hengelo met mijn ouders en twee broers, Sebastiaan en Fabian, en twee honden, Morris en Yindi. Mijn zus Rosan woont sinds kort niet meer thuis. Ik ben vriendelijk, sociaal, heel sportief en een echte dierenvriend. Het liefst ben ik hier elke dag mee bezig: fitness, hardlopen, wandelen en in de winter skiën! Ik heb heel veel zin om op mezelf te gaan wonen en ik ben al druk bezig met plannetjes voor het inrichten van mijn appartement.

Ralph van De Hooiberg stelt zich voor!
Hallo, ik ben Ralph en ik ben bijna 23 jaar. Ik kan niet wachten om net als mijn oudere broer Stijn op mezelf te gaan wonen. Mijn ouders zijn straks bij De Hooiberg welkom, maar wel op afspraak en graag met een cadeau! Hockey betekent alles voor mij. Ik ben twee keer kampioen geworden met het Nederlands parahockeyteam tijdens het EK. Ik ben altijd vrolijk en houd heel erg van gezelligheid. Ik werk zelf in de horeca, maar ik verwacht thuis in De Hooiberg een topkok!

Fleur van De Hooiberg stelt zich voor!
Ik ben Fleur, 21 jaar, en ik woon nu nog bij mijn ouders, Carel en Inge en mijn 2 jongere zussen, Roos en Tess. Ik ben sportief en sociaal en mijn hobby’s zijn paardrijden, muziek luisteren, dansen, zwemmen en samen fietsen (op de tandem). Ik werk 5 dagen per week bij lunchcafé de Ster in Borne en vind vooral in de bediening staan erg leuk. Ik help thuis graag mee met het huishouden. Ik ben heel gek op mijn familie, maar ik kijk ook uit naar zelf wonen bij De Hooiberg, samen met mijn vrienden en vriendinnen!

Rijk van De Hooiberg stelt zich voor!
Mijn naam is Rijk en ik ben 26 jaar oud en ik heb een tweelingbroer Siert. Ik ben acteur bij KAMAK en ik werk bij de versnelling op de UT in Enschede als fietsenmaker. Beide dagbestedingen zijn hobby’s voor mij. Ik ben dol op dansen en ga graag naar het theater voor dansvoorstellingen en musicals. Varen op de boot in Friesland vind ik ook heel erg leuk. Ik ben gezellig en sociaal en ik probeer me voor te stellen hoe het straks bij De Hooiberg gaat worden en welke spulletjes in mijn huisje moeten komen. Ik heb er erg veel zin in.

Eline van De Hooiberg stelt zich voor!
Mijn naam is Eline en ik woon al 23 jaar bij mijn ouders en 2 broers in Zenderen. Ik ben vrolijk en houd van een feestje, vooral van carnaval en van de G-Disco! Ook fiets en zwem ik graag en doe ik aan G-dansen. Ik loop met behulp van een rollator, maar dat houdt me niet tegen. Ik doe overal aan mee! Ik ben erg nieuwsgierig en zoek veel informatie op in boeken of op internet. Ik heb super veel zin om te gaan wonen in De Hooiberg.

Stijn van De Hooiberg stelt zich voor!
Mijn naam is Stijn en ik ben 26 jaar. Ik ben opgegroeid in Borne in een gezin met 3 zussen en 1 broer. Ik sport 3 keer per week; G-hockey bij Hockeyclub Twente, stijldansen en Zumbadansen. Ik werk bij de PLUS markt, bij het trainingscentrum van de politie en in de horeca bij café de Ster. Mijn hobby is voetbal kijken. Samen met mijn vader volg ik FC Twente heel fanatiek, maar ik volg ook alle overige wedstrijden binnen de eredivisie. Ik kijk graag TV, luister veel muziek en het liefst speel ik samen met mijn familie gezelschapsspelletjes. Ik ben pas geleden oom geworden van neefje Faas en ben hier heel trots op. Ik heb er heel veel zin in om met mijn vrienden en vriendinnen te gaan wonen in “de Hooiberg”.

Demi van De Hooiberg stelt zich voor!
Ik ben Demi, 27 jaar en ik woon bij mijn ouders en zusje Merle in Hengelo. Mijn oudste zus Fleur woont samen met haar vriend Nick. Ik ga vaak en graag bij hun logeren. Ik ben lief, vrolijk en sociaal en mijn familie betekent alles voor mij. Mijn hobby’s zijn samen spelletjes doen, fietsen, zwemmen, snorkelen, dansen en drummen. Ik heb heel veel zin in het wonen bij De Hooiberg!