Woensdag 14 oktober Nationale Groente- en Fruitdag

Lunchen met groenten en fruit in Coronatijd is goed mogelijk.

Hoewel het Voedingscentrum volwassenen adviseert om dagelijks 250 gram groenten en 200 gram fruit te eten, komen de meeste mensen niet aan deze hoeveelheid. Daarom is 14 oktober uitgeroepen tot Nationale Groente- en Fruitdag.

Groenten en fruit zijn goed voor de gezondheid en voor het milieu. Toch eten we er volgens het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) veel te weinig van. Verder blijken we een nogal beperkte keuze te maken. NAGF roept daarom woensdag 14 oktober 2020 uit tot Nationale Groente- en Fruitdag. Op deze dag zet NAGF groenten en fruit in de spotlight. Ze laten zien wat een overvloed aan groenten en fruit Nederland te bieden heeft en hoe we met z’n allen er nog veel meer van kunnen eten.

Op de site: https://nagf.nl/projecten/nagf/nationale-dag-groente-en-fruit, staat een heus – digitaal te volgen – dagprogramma. Daarnaast zijn ze de hele dag te volgen op sociale mediakanalen: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en de kanalen van Dutch Food Week #ngfdag #DFW2020.

Lunchen met groenten en fruit in Coronatijd? Uit onderzoek blijkt dat bijna 80 procent van de Nederlanders “gewoon” kiest voor een oer-Hollandse boterham tijdens de lunch. Ook nu door corona de kantoorkantine is verruild voor thuis lunchen. En hoewel het aantal mensen dat brood bij de lunch eet sinds de start van de coronacrisis iets is gedaald, zijn zij alsnog ruim in de meerderheid. Slechts weinigen zijn meer groenten en fruit als/bij de lunch gaan eten.

Toch is er een kleine toename in het eten van groenten en fruit bij de lunch te zien. Maar volgens NAGF is er ruimte voor verbetering. Op 14 oktober tijdens de Nationale Groente- en Fruitdag besteden ze daarom uitgebreid aandacht aan een groente- en fruitrijke lunch. Hiermee wil het NAGF Nederlanders stimuleren tot het eten van meer heerlijke, kleurrijke groenten en fruit. Niet alleen thuis maar ook op kantoor en onderweg.

Fruit is natuurlijk sowieso het ideale tussendoortje, ook thuis. Mogelijk was je gewend om je fruit op kantoor te eten of onderweg in de file. Maar ook tijdens thuiswerken zijn er perfecte “fruit-eet-momenten”. Zo zijn er de “Doe-je-laptop-ff-uit-fruit” of “In-je-pyjama-meeten-met-je-baasfruit” momenten. Zo kom je heel eenvoudig aan je dagelijkse portie fruit!

En mocht je met de dagelijks terugkomende vraag “wat eten we vandaag” zitten: de site Veggipedia.nl is een encyclopedie waarop ruim 475 groenten- en fruitsoorten staan. Met waardevolle productinformatie, feiten, weetjes en tips. Van bereiding tot voedingswaarden en van verkrijgbaarheid tot bewaaradvies. Ook staan er meer dan 400 recepten op met veel groenten en of fruit als hoofdingrediënt.

Met al deze informatie moet het dan ook mogelijk zijn om onze dagelijkse portie “gezondheid” binnen te krijgen.

Tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne