Wissel-expositie Fotoclub Borne met thema ‘Herhaling’

Elke drie maanden worden de foto’s van de fotoclub Borne in de rechter gang van het Kulturhus gewisseld.

Maandag 3 oktober was het weer zo ver, deze vorige expositie is vervangen voor een nieuwe met het thema ‘Herhaling’. In het verleden hing er ‘vrij werk’ maar enige tijd terug is door het bestuur besloten om thema’s te laten zien. Op deze manier kan een clublid zich verdiepen in een onderwerp dat misschien niet direct binnen zijn/haar algemene voorkeur ligt, maar waardoor hij of zij ‘op pad’ moet om dit wel te bewerkstelligen. Zo zijn er al exposities geweest van ‘spiegelingen’, ‘rond’ en ‘snelheid’. Het huidige thema is ‘Herhaling’ (foto’s zijn, in overleg met fotograaf, te koop)

‘Herhaling’

Herhaling in de fotografie ontstaat door hetzelfde element, dezelfde vorm, dezelfde kleur etc. toe te passen. Dit hoeft niet persé een eindeloze reeks elementen te zijn. Twee of drie keer herhalen vertelt ons al dat de reeks zich voortzet. Onze hersenen begrijpen het en interpreteren de boodschap feilloos. Dit wordt vaak toegepast in de reclame.

De dynamiek die herhaling in de afbeelding aanbrengt geeft de foto extra zeggingskracht.
Zoals een echo in een landschap of als rijmwoorden in een gedicht. Herhaling zorgt ook voor een rustgevend beeld ondanks de op het oog chaotisch toestand voor de lens. Herhalingen leveren boeiende foto’s op. Het lijkt op ‘veel van hetzelfde’ maar de herhaling of repetitie heeft zo zijn eigen verbeeldingskracht.

De meest extreme vorm van herhaling is wat bekend staat als het ‘Droste-effect’. Op een Droste cacaoblik uit 1910 stond een verpleegster afgebeeld met in haar hand een afbeelding van hetzelfde pakje cacao met haar afbeelding, enz. Het beeld wordt daardoor eindeloos gerepeteerd en heeft de naam ‘Droste-effect’ gekregen. Dit is na te bootsen door in een spiegel te fotograferen en het onderwerp ook te voorzien van een spiegel. Dan herhaalt het onderwerp zichzelf keer op keer in een eindeloze reeks.

Fotoclub Borne is een vereniging van enthousiaste mensen met een gezamenlijke hobby: fotografie. Fotografie in alle vormen; als tijdverdrijf, als beeldende kunstvorm, als techniek, als document of als wedstrijd!
De techniek leren, betere of mooiere foto’s maken, samen fotograferen, foto’s presenteren, foto’s bespreken, afdrukken of projecteren, exposeren, bewerken.

Het bespreken van elkaars werk is één van de activiteiten op de clubavonden die worden gehouden op elke eerste en derde donderdag van de maand, behalve in juli en augustus. Andere activiteiten zijn lezingen, workshops en uitwisselingen met andere fotoclubs. Jaarlijks staan clubexposities, het groepsuitje en verschillende wedstrijden op het programma. Nieuwe leden zijn altijd welkom!

Kijk voor meer informatie op de website van Fotoclub Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne