Wijkportretten: de Stroom Esch

Borne leeft en beweegt!, Reiny Klaassen vertelt over de wijk Stroom Esch.

Ik heb het geluk dat ik in deze wijk mag wonen in Borne. Eerder had ik een woning in Hengelo die plots gesloopt zou worden. Daarom kreeg ik de kans van woningcorporatie Welbions om weer terug te keren naar Borne, waar ik eerder had gewoond. Borne, en vooral Oud Borne trekt mij erg. Ik was dan ook erg blij toen ik op een dag een brief in de brievenbus kreeg van Welbions dat ik een huis toegewezen kreeg in de stroom Esch in Borne. Op zondag 1 december werd ik verhuisd door 4 jonge knapen die pas voor zichzelf waren begonnen als een verhuisbedrijf.

Ik woon nu in een appartementencomplex waar veel jongeren wonen. Dit vind ik geweldig, want dat houdt me lekker jong. Zodra ik gesetteld was begon ik te wandelen in de wijk en de directe omgeving. Ik heb hele fijne buren en buurt bewoners die mij al snel wegwijs maakten. Het viel me op dat ik heel dichtbij de natuur zit en dat ik met een binnenweg zo in Hertme uit kom, wat ook erg mooi is.

Ik ontdekte dat niet alleen oud Borne mooi is, maar dat de directe omgeving van de Stroom Esch ook een prachtige natuur en fauna biedt. Daarom trok ik er veel op uit, wel korte afstanden en in de directe omgeving omdat ik een lichamelijke beperking heb.

Het is heerlijk om hier te wonen, het is elke dag een cadeautje dat je met 15 min wandelen in een totaal andere wereld staat, zoals op mijn foto’s rond de Weideplas. De beken, de schoonheid van de natuur en de fauna geven je rust. En dat kan iedereen wel eens gebruiken. Snuif de heerlijke lucht van de natuur en het geeft je weer energie.

Ik hou van fotograferen en ik laat graag aan anderen zien hoe mooi mijn “Stroom Esch” is.

De wijk Stroom Esch ligt aan de Noordkant van Borne. De straatnamen in de wijk verwijzen nog naar de agrarische geschiedenis: grassen, akkeronkruiden, gewassen en erven.

Er zijn verschillende verbindingswegen naar het dorp: Er is een wandel-fiets route direct naar het dorp en een route die loopt via een tunneltje onder het spoor door. Via die weg kun je per auto en fiets, ook wandelend is het gemakkelijk te doen. Het tunneltje is echter wel af te raden voor een scootmobiel, uit eigen ervaring weetik dat de helling te stijl en te moeilijk is om er weer tegenop te rijden. U zult dus met de scootmobiel een omweg moeten kiezen wilt u veilig overkomen in het dorp.

Er zijn 3 grote toegangswegen naar de woonerven: De Weerselosestraat is de doorgaande weg naar Weerselo. De stroom Eschlaan maakt de verbinding naar Almelo en het Blauwgras. Dit is geen doorgaande weg, maar wel een ontsluitingsweg van de verschillende 30 km zones.

Het aantal inwoners in de wijk Stroom Esch is de laatste jaren met 5% afgenomen, van 3900 in 2013 tot 3685 in 2020. Er wonen 1530 huishoudens in de wijk. De woonwijk wordt door de wijkbewoners zeer aangenaam gevonden.

Stroom Esch heeft een wijkvereniging die de belangen van de wijkbewoners behartigt. Hiervoor is een convernant afgesloten met het gemeente bestuur van Borne. De wijkvereniging “Stroom Esch” is opgericht in 1988. U kunt als nwoner van de wijk lid worden van de wijkvereniging, kijk daarvoor op de website www.stroomesch.nl

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? U kunt dit vinden op de website www.stroomesch.nl en voor tips en tops mag u meedenken, want met iedere stem meer zijn ze zeer blij. Mail daarvoor naar het webbeheer@stroomesch.nl

Een werkgroep van het bestuur is momenteel bezig met het schrijven van een nieuw wijkplan.

De wijkvereniging biedt normaal gesproken veel activiteiten aan voor jong en oud, helaas gooit de Corona roet in het hun eten en staan de activiteiten voorlopig stil. Ze hopen zeer spoedig u weer te kunnen vermaken met vele activiteiten die georganiseerd worden zoals:

  • het repaircafe, elke zaterdag van de maand zitten er vrijwilligers klaar om uw huishoudelijke apparaten te repareren voor een vrijwillige bijdrage.
  • De kerstboomverbranding: samen met mede bewoners toosten op een goed en gezond nieuwjaar.
  • Creatiefcafe, gezellig samen creatief bezig zijn met mede bewoners.
  • 50 plus, spelletjesmiddag op de maandagmiddag, koffie ochtenden, en op woensdag en vijdagmiddag koersbal.
  • Lampionnenoptocht
  • Seizoenswandelingen
  • Eieren zoeken
  • De Nieuwjaarsduik in de weideplas.

Kijk voor meer informatie over al deze activiteiten op de website www.stroomesch.nl

U begrijpt hopelijk dat veel van de activiteiten nu stil liggen wegens de Corona, maar heeft u aanvullingen, of verwijzingen schrijf naar stroomeschledenadm.@gmail.com en steun de vereniging, zij staan voor u klaar en zijn blij met uw inbreng.

Borne leeft, en beweegt, volg het laatste nieuws via de website RTV Borne, ook te zien op instagram en facebook, zij laten zien wat er zo te beleven is in Borne. En dat is best veel!

Tekst en foto’s: Reiny Klaassen
Een productie van RTV Borne