Weer beschadiging spandoeken windturbines

Er zijn zowel voor- als tegenstanders van de windturbines.

Voor de tweede keer zijn spandoeken van de ‘Stichting duurzame en leefbare driehoek Hengelo, Delden, Borne’ beschadigd. Eind augustus werden vijf spandoeken gestolen op privé-gronden op landgoed Twickel. Afgelopen weekend was het weer raak, nu werden drie spandoeken in Hengelo
onherstelbaar beschadigd.

Henk Dassen van de Stichting: “Ik werd vanmorgen gebeld dat weer een van onze spandoeken was beklad. Afgelopen weken was dat al twee keer eerder gebeurd. Op nogal slordige wijze is er met graffiti een zwart hart op de doeken gespoten, waardoor er nu staat “[hartje] windmolens”, in plaats van “Geen windmolens”. Erg jammer, juist omdat wij actievoeren vóór alle belanghebbenden in Hengelo, Borne en Delden.”

Sinds drie maanden is de belangengroep actief om op te komen voor de inwoners van Borne, Hengelo en Delden om te voorkomen dat er bij deze gemeentes hoge windturbines worden geplaatst. De activiteiten van de belangengroep bestaan uit het voorlichten van bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Het spreken met politici, beleidsmakers en bijdragen aan de participatieprocessen. Ook is er een petitie gestart die inmiddels al door ruim 2500 bezorgde mensen is ondertekend. De spandoeken zijn een middel om bewoners én toeristen van Twickel en de winkelkernen te wijzen op de plannen.

Diederik Neeb van de Stichting: “Wij proberen het maatschappelijke vraagstuk van de energietransitie zo objectief en rationeel mogelijk te benaderen. Wij doen dit door internationale kennis en onafhankelijke adviezen te gebruiken. Het debat over gezondheidsrisico’s van windturbines mag scherp gevoerd worden, maar vandalisme past daar niet bij.”

Vorige week is de eerste informatiebijeenkomst gehouden met ondernemers van de Westermaat, het Plein, de Veldkamp en het Twentekanaal. Ruim 50 mensen waren aanwezig bij deze aftrap. Eén van de sprekers was jurist Peter de Lange die het juridisch speelveld uiteengezet heeft en zijn ervaringen heeft gedeeld over andere projecten in Nederland. Bij de aanwezigen sloegen die ervaringen in als een bom, en zien sommige ondernemers de toekomst somber in. Daarom volgt over een paar weken een nieuwe bijeenkomst voor ondernemers. Ook waren er ondernemers die hulp aanboden, bijvoorbeeld door spandoeken op te hangen bij hun bedrijf.

Diederik Neeb van de Stichting: “Wij proberen op vrijwillige basis een steentje bij te dragen aan de vraagstukken waar we in Twente voor staan. Voor de gezondheid van bewoners, ondernemers, werknemers en scholieren in de regio. Wij gaan graag in gesprek met voorstanders van windturbines om inhoudelijke kennis en een bredere visie te delen en om verder te komen in dit ingewikkelde thema. Ook als dat op de televisie, radio of socials is, wij doen graag mee, alles voor de goede zaak. Iedereen, tegen én voor windturbines, kan een zienswijze indienen bij de gemeente Hengelo, dat zien wij liever.”

Kijk voor meer informatie op de website van Turbine Alarm Twente

Volg het nieuws uit Borne