Weelde

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Ik schrijf dat voor mij de vijf centimeter dikke achtste druk van het ‘Kookboek van de Amsterdamsche huishoudschool’ ligt, samengesteld door C.J. Wannée, voorheen lerares aan die inrichting. (In 1910, zo staat er ook letterlijk, wenschte zij het boek een plaats in vele keukens.)

Ik lees het hoofdstukje ‘Combinatie van wijn en spijzen’:
“Bij een eenvoudige maaltijd kan één soort wijn geschonken worden, de ‘tafelwijn’. Een lichte roode komt daarvoor in aanmerking. Bij meerdere soorten gaat een lichte roode voor een zwaardere. Bij de witte wijnsoorten gaat een droge vóór een zoete en witte wijn en witte wijn vóór de roode met de uitzondering, dat nooit een zoete wijn vóór een roode wordt gedronken.”

Daarna volgt uitleg welke wijn goed smaakt bij gerechten en spijzen. (-)
“Zoete, witte wijnen komen bij het dessert tot hun recht. Champagne kan, indien hij droog is, dus brut of sec, de geheele maaltijd door gedronken worden….”

Ik vind een door Hendrik de Vries vertaalde Spaanse copla, een dichtvorm, een volksgedichtje van vier regels:
Gezegend zij vader Noach
die de wijn aan de wijnstok teelde,
want uit een armzalig zaaisel
kweekte hij de heerlijkste weelde.

Er volgde een grauwgrijze waterkoude dag. De zon zou al om 16.38 ondergaan. De nacht ervoor had ik gedroomd. Ik zou Borne inruilen voor een Spaans dorpje in niet al te hoge bergen met uitzicht op zee. De kale herfst en winter voorbij. Een Bexit. Met de wereld in beeld, orbis pictus.

Ik schrok wakker. Nadat ik gestruikeld was over een omvergetrokken bord. Met in gedeeltelijk afgebrokkelde letters zoiets als doodlopende weg. Het bord lag gedeeltelijk tussen lege flessen, afgebroken takken en bomen waarvan de dichter Hans Andreus zou zeggen ‘met een bijna instemmende melancholie’. Er lagen dode muizen.

Ik mompelde dat ik op weg was naar vader Noach. Mijn vrouw waarschuwde niet te vergeten om het licht aan te doen. Ze vroeg ook wat ik gedroomd had.

Jan Stoop, 2 december 2022

Kijk hier voor meer verhalen uit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne