Week vier

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Ik blader door een dikke zaterdagse krant. In een soort bijlage stuit ik onder ‘BOEKEN’ op deze tekst: “Schrijven is uitgesteld sterven”. In een boek van 656 pagina’s met als titel “Zo worden jaren tijd”, heeft de bijna 90-jarige schrijver Cees Nooteboom na lang uitstellen al zijn poëzie gebundeld. “Ik heb het steeds uitgesteld”, zegt hij. “Want ik dacht altijd, er komt nog wat. De meeste van mijn gedichten zijn niet meer in druk. Daarom was het tijd. Wonderlijk om alle poëzie bij elkaar te zien.”

Op de vraag: weet u hoe uw gedichten ontstaan? antwoordt Nooteboom: “Ze komen. Bij vlagen. Ze vallen me toe. Een regel, een beeld, een woord. Ik ben geen schrijver met een plan. Soms ontstaan gedichten als in een droom. Laat ik me meevoeren met de stroom. Van droombeelden uit de werkelijkheid. De ene steen op de andere. Tot de laatste.” Zo is het schrijven van een gedicht misschien zoiets als het bouwen van een muur? “Het zou kunnen.”

Wat er overblijft van zijn werk? “Dat weet je nooit. Je blijft alleen zelf – tot je er niet meer bent. Schrijven is uitgesteld sterven. Wat blijft? Van de één een heel oeuvre, van de ander een verhaal. Met één regel poëzie zou ik al tevreden zijn.”

Ik wandel naar de grote vijver vlakbij de plek waar ik woon. De zon tegemoet. Met de schaduw achter mij. In mijn aantekenboekje noteer ik: Wat razen slierten auto’s zo rond vier uur, half vijf ‘s middags over de ‘Rondweg’. Hoe stil zijn de stiltes als de razende slierten lange gaten trekken. Soms zo stil dat je de Bornse Beek hoort.

Bijna op het einde van de week zal ik mijn stem verheffen in ‘Bornedoetpoëzie’ met een gedicht over Vriendschap dat ik schreef voor mijn vrouw. Een fragment:

Vriendschap, een beklemmende
stilte voorbij:
jouw voetstappen,
jouw ogen,
geluiden van de lente,
van de zomer, het najaar
en de winter.
Vriendschap
met jou de wereld boeken, openen en zien….

Jan Stoop, 1 februari 2023

Kijk hier voor meer verhalen uit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne