Wat zijn de voor en nadelen van de griepprik?

De griepprik beschermt niet tegen corona, wat moet je er dan nog mee?

Het is weer de tijd van het jaar waarin bij menigeen de oproep voor de jaarlijkse griepprik in de bus valt. Maar is het in deze corona tijd nu wel of juist niet verstandig om dit te doen. De griepprik beschermt niet tegen corona en ook niet 100% tegen de griep, waarom dan toch een griepprik halen?

Wat zijn de voordelen? De vaccinatie is gratis en (makkelijk) verkrijgbaar via de huisarts. De kans op het krijgen van ernstige griep wordt gehalveerd. De kans op overdracht van griep naar anderen, en dan vooral kwetsbare mensen, is kleiner.
Iedereen die niet of minder ziek is, is minder besmettelijk voor anderen. Elk jaar een griepprik heeft geen negatief effect.

Wat zijn de nadelen? Het kost tijd, je moet voor de griepprik naar de huisarts. Bij kwetsbare ouderen werkt het vaccin minder goed. De griepprik kan spierpijn veroorzaken die een dag kan aanhouden, of er kan roodheid ontstaan rond de plek waar is geprikt. De kans op een griepachtige ziekte blijft bestaan: Of door tòch een griepinfectie omdat het vaccin niet 100% bescherming biedt, of door een infectie door andere virussen en bacteriën die griepachtige verschijnselen geven. De kans hierop verandert niet door een griepprik.

Om met dit laatste te beginnen, in mijn nabije omgeving heb ik jarenlang kunnen constateren dat een griepprik inderdaad lang niet altijd beschermt tegen de op dat moment rondwarende griep. Mijn eigen moeder bijvoorbeeld haalde trouw ieder jaar de griepprik en kreeg vervolgens binnen één of twee weken alsnog heftig de griep.

Een aantal jaren geleden kreeg ik zelf voor het eerst een oproep voor de griepprik. Maar in mijn hele leven heb ik slechts twee maal echt griep gehad. Normaal kom ik niet verder dan één of twee keer per jaar een fikse verkoudheid. Gelet hierop en met de ervaring van mijn moeder in het achterhoofd, heb ik me destijds afgemeld voor de jaarlijkse oproep.

Dit jaar ben ik zelfs niet zwaar verkouden geweest: niet “onder de mensen komen” door corona heeft toch ook z’n voordelen. Maar ja die corona verandert ineens wel veel. Want zou een griepprik hiertegen kunnen beschermen? Het RIVM is hierover duidelijk: “De griepprik is geen vaccin tegen het coronavirus (COVID-19). De griepprik beschermt tegen griep. Griep ontstaat door griepvirussen (influenzavirus). COVID-19 wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. De griepprik beschermt dus niet tegen het coronavirus”.

Eigenlijk zijn het juist alle maatregelen tegen corona die ons ook tegen de griep kunnen beschermen: immers door de social distancing heeft ook het griepvirus minder kans om van mens op mens over te gaan. Aan de andere kant helpt de griepprik om zelf zo gezond mogelijk te blijven. En doordat de kans op het krijgen van de griep daarmee vermindert, worden ook anderen beschermd die geen griepprik hebben gehad. Immers er zullen dan minder zieke mensen zijn die het virus kunnen overbrengen.

En daarmee zijn we terug bij het dilemma wel of niet de griepprik halen. Ik wens iedereen een wijs besluit toe.

Tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne