VIDEO Vechten voor vrijheid zonder wapens

Berto Mulder legt elk jaar op 5 mei bloemen.

Bevrijdingsdag heeft voor veel mensen dit jaar een dubbele betekenis. Zo legt Berto Mulder, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) , afdeling Hengelo, Borne, Hertme, elk jaar op 5 mei, bloemen bij het Julianamonument op het Mr. P.J. Troelstraplein in Hengelo. Het gedenkteken kwam tot stand met hulp van zijn opa en werd in 1948 geschonken aan de Buurtgemeenschap Noord. “Eenenzeventig jaar geleden stond opa Mulder hier ook en hield een toespraak over de oorlog en de bevrijding.”

In 1948 deed dhr. R. Mulder namens de Buurtgemeenschap Noord aan de gemeente een verzoek voor het plaatsen van het monument ter herinnering aan de bevrijding van Hengelo op 3 april 1945. Berto:”Het ontwerp werd gemaakt door kunstenares Janny Brugman.” Op 5 mei 1949 aanvaardde de gemeente het Julianamonument als uiting van dankbaarheid voor de bevrijding en als gebaar van sympathie van de gemeenschapszin van de burgers. In eerste instantie stond het monument op een andere plek dicht bij de kruizing van het Troelstraplein en de Bornsestraat.Tijdens de reconstructie van het plein werd het beeld onherstelbaar beschadigd. Janny Brugman ontwierp een nieuw gedenkteken dat nu pronkt op het bloemenveldje op de hoek van het Troelstraplein en de Rembrandtstraat.

Tijdens deze coronacrisis heeft ook voor mulder het begrip vrijheid nog een diepere betekenis gekregen:”Destijds hield mijn opa over de oorlog en bevrijding een toespraak bij dit monument. De boodschap was:’Laat je nooit meer je vrijheid ontnemen!’Nu zitten we in een coronacrisis, dat voelt voor veel mensen ook onvrij. Een pandemie is natuurlijk geen oorlog, maar ook nu vechten we om vrij te zijn, maar dan zonder wapens!”

Camera en montage: Mohammad Alhwedi
Interview en tekst: Pauline Idzerda

Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente