VIDEO Tentoonstelling BRODERIE D’ART

Kom kijken in Museum Bussemakerhuis.

Van 1 december 2021 tot 15 maart 2022 is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen.

Een tijdje geleden werd Alina door het Bussemakerhuis benaderd voor een tentoonstelling, dit was naar aanleiding van haar speech over goudborduurwerk op een textielsymposium. Op dat moment paste het niet in haar schema, maar nu gelukkig wel. Zij werkte al met Puck aan een project, dat precies aansloot bij de tentoonstelling die het Bussemakerhuis wilde houden. Het was namelijk de bedoeling om naast borduurwerk ook ambachtelijke gemaakte kledingstukken tentoon te stellen. Alle werken op deze tentoonstelling zijn wel speciaal hiervoor gemaakt en worden dus nu voor het eerst tentoongesteld.

Alina is begonnen op de kunstacademie en heeft zich tijdens deze opleiding altijd gericht op draagbare kunst en op borduren. Daarna wilde ze graag de techniek van het verfijnde borduren leren, maar eerst kwam het er niet van. “Ik had een project op de kunstacademie maar miste de techniek om dat uit te voeren, ik kon het niet. Ik probeerde het met YouTube en ik ben echt héél handig – ook met YouTube – maar nee, het was onmogelijk.”

Een opmerking van haar man dat hij alleen met haar zou trouwen als ze haar eigen trouwjurk kon maken (Alina wilde heel graag een geborduurde jurk), was voor haar uiteindelijk de trigger. Ze begon haar opleiding in Nederland, maar kwam er al snel achter dat ze hier toch niet de kwaliteit kon vinden die ze zocht. Ze heeft haar opleiding daarom uiteindelijk in Parijs gedaan.

Puck heeft eerst de opleiding Mode/Maat gedaan op het ROC, maar dat was voor haar niet genoeg uitdaging. “Ik wilde meer en de ‘Meesteropleiding Coupeur’ was toen net een nieuwe opleiding. Dit was een Walhalla, er werden zo weinig mensen aangenomen en zo privé opgeleid voor echt ambachtelijk maatwerk.”

Broderie d’art is een verzamelterm voor borduurtechnieken die in de couture worden gebruikt voor het bewerken van stoffen. Hierbij worden verschillende materialen op verschillende manieren verwerkt, zodat het resultaat elke keer anders uitpakt. Dit komt door verschillen in reflectie van de gebruikte materialen en door het feit dat dit borduurwerk driedimensionaal is. Zonder een goed passende jurk lukt dit niet. De samenwerking tussen borduurster en couturier is dus heel belangrijk, omdat er dan pas een perfect geheel ontstaat.

De tentoonstelling ‘BRODERIE D’ART’ is van 1 december 2021 tot 15 maart 2022 te bezichtigen in het Museum Bussemakerhuis in Borne. Er wordt niet alleen het moderne werk van Alina en Puck getoond. “De tentoonstelling is eigenlijk meer gericht op de historie, borduurwerk bestaat namelijk al heel lang, de Egyptenaren waren er al mee bezig.” Daarom zijn er ook oude stukken in bruikleen van het Historisch Museum Goor.

Kijk voor meer informatie op de website van Museum Bussemakerhuis

Meer cultuur uit Borne

Kijk video’s over Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera, interview en montage: Erna Binnendijk
Tekst: Jorai Güllü
Een productie van RTV Borne