VIDEO Ricciotti ensemble viert gouden jubileum in Hertme

Feest tijdens concert op zaterdag 14 augustus.

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum, hoera! Feest mee tijdens een spetterende openluchtconcert op zaterdag 14 augustus in het Openluchtthteater van Hertme. Op het programma staat feestmuziek in alle genres en van alle tijden. Te gast is de veelzijdige violist Tim Kliphuis. Hij staat in binnen- en buitenland bekend om zijn energieke mix van klassiek, gypsyjazz en volksmuziek. De ideale gastsolist om een muzikaal feest mee te bouwen! Het optreden begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Vanwege de coronamaatregelen is van tevoren reserveren verplicht. Dit kan via de website van het openluchtheater.

Het Ricciotti bestond in 2020 vijftig jaar. Geheel volgens Ricciotti-traditie vieren ze dit een jaar later. Al jaren lang is het Ricciotti een graag geziene gast in dit openluchttheater. Publiek weet dus inmiddels hoe de energieke muzikanten mensen weten te raken met ontwapenende, impactvolle optredens. Dat zal dit keer niet anders zijn. De 42 jonge musici hebben lak aan traditionele regels voor concerten en zijn tot alles in staat om hun publiek te verrassen met hun muziek.

“Ik zag de kracht van live muziek”

Violist Tim Kliphuis maakt in deze jubileumtournee zijn comeback bij het Ricciotti. “In de jaren ’90 was ik concertmeester van het orkest”, vertelt Kliphuis enthousiast. “Het Ricciotti heeft mij gevormd tot de musicus die ik nu ben: flexibel en maatschappelijk betrokken. Het Ricciotti beperkt zich niet tot één muziekstijl en speelt popnummers, klassieke werken en volksmuziek. Zelf ga ik nog een stapje verder: ik meng verschillende stijlen binnen één muziekstuk. Mijn Ricciotti-tijd zat bomvol opwindende nieuwe ervaringen. Als jonge, naïeve muzikant kwam ik bij een orkest dat alles anders deed dan ik gewend was. Door letterlijk dicht bij de mensen te spelen confronteerde het mij met totaal onbekende situaties. In 1996 gingen we naar Bosnië waar de oorlog net afgelopen was. In dat kapotgeschoten land speelden we voor weduwen en wezen. Dankzij hun aangrijpende reacties zag ik de kracht van live muziek.”

Muziek overal en voor iedereen

In 1970 begon het Ricciotti als anti-autoritair muziekensemble dat zich afzette tegen tradities en regels. Deze rebelse identiteit is na al die jaren nog steeds voelbaar. Het Ricciotti speelt symfonische muziek op plekken waar deze doorgaans niet klinkt en toert langs maatschappelijke instellingen als scholen, AZC’s, zorginstellingen en opvangtehuizen. Tussendoor is er tijd voor spontane Wild Op-jes op openbare locaties, al zijn die deze zomer door corona wat lastiger te organiseren.

De magie van een openluchtconcert

“Buitenoptredens!”, antwoord Kliphuis op de vraag waar hij naar uitkijkt deze tournee. “Daarin is het Ricciotti niks veranderd. Mijn mooiste muziekervaringen waren buiten. Daarom heb ik ook zoveel zin in dit optreden. Ik vind het geluid van een orkest in de buitenlucht bijzonder. Je hoort de instrumenten beter dan in de concertzaal. De omgevingsgeluiden komen daarbij, zoals een klingelende tram, fluitende vogels, een huilende baby… Gek genoeg voegen die iets toe. Er ontstaat iets magisch.”

Programma boordevol feestmuziek

Voor dit optreden koos het Ricciotti muziek die gemaakt is om een feestje te bouwen van bijvoorbeeld Beethoven en Holst tot Fanfare Ciocărlia en Vader Abraham. Ook spelen ze roemruchte Ricciotti-muziekstukken uit het verleden en natuurlijk nieuwe composities waaronder die van….. Tim Kliphuis! “Het wordt een vuurdoop voor mijn elektrische Zeta-viool. Is het symfonisch, wordt het rock…? Het wordt in ieder geval een grote verrassing en een echte primeur. Als we gaan spelen, zal de inkt nog nat zijn!”

Kijk voor meer informatie op de website van het Ricciotti ensemble

Kijk video’s uit Borne

Meer cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne