VIDEO Onafhankelijkheidsviering Oekraïne

Op 24 augustus 2022 vierden Oekraïense vluchtelingen, die opvang vinden in de Zwanenhof en Maria Mediatrix in Borne, hun jaarlijkse Onafhankelijkheidsdag.

Onafhankelijkheidsdag

Na de staatsgreep in Mos­kou riep het Oekraïense parlement op 24 augustus 1991 de onaf­han­ke­lijk uit. Het land heet sinds de onafhankelijkheid ‘Oekraïne’ zonder het lidwoord ‘de’. ‘De Oekraïne’ was een grensstrook in de Russische tijd.

Op 24 augustus 2022 vierden de Oekraïense vluchtelingen, die opvang vinden in de Zwanenhof en Maria Mediatrix in Borne, ondanks de huidige oorlog toch hun jaarlijkse Onafhankelijkheidsdag.

Dag van Waardigheid en Vrijheid

Inmiddels was er op maandag 21 november 2022 weer een belangrijke dag voor Oekraïne, namelijk de ‘Dag van Waardigheid en Vrijheid’, ter herinnering aan de Euromaidan-protesten van 2013.

Euromaidan (ook de ‘Revolutie van de Waardigheid’) is de naam die gegeven is aan de protesten in Oekraïne die op 21 november 2013 ontstonden tegen de regering van president Viktor Janoekovytsj. Dit naar aanleiding van diens niet-ondertekening van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Aanhoudende druk van de protesten leidde uiteindelijk tot het afzetten van president Janoekovytsj.

RTV Borne wil deze ‘Dag van de Waardigheid’ graag gebruiken om een deel van de video van 24 augustus nogmaals te publiceren.

Kijk voor meer informatie over Oekraïne op Wikipedia

Kijk meer video’s uit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne