VIDEO Oekraïners vieren de Onafhankelijkheid in Borne

Ondanks de bijzondere omstandigheden werd het feest zowel door Oekraïners als Nederlanders erg gewaardeerd.

Hoewel de omstandigheden van de Oekraïners dit jaar verre van feestelijk is, wilden de bewoners van de Zwanenhof en Maria Mediatrix hun Onafhankelijkheidsdag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom staken een paar dames de koppen bij elkaar en organiseerden in het Kulturhus in Borne aan aangepast feest.

Jaarlijks wordt op 24 augustus gevierd dat Oekraïne, door het uiteen vallen van de Sovjet Unie in 1991, een onafhankelijke staat is. Normaal is het een uitbundig feest met (veel) lekker eten, muziek, dans en spelen. Ook in Borne ontbraken deze ingrediënten niet. Maar bovenal was het dit jaar een bijeenkomst om elkaar te steunen en de Nederlanders te laten kennismaken met het land Oekraïne.

Organisator Natalia vertelt over hoe anders het leven voor haar en de andere bewoners van Zwanenhof en Maria Mediatrix is. In Oekraïne had zij een (druk) sociaal leven en combineerde zij werk en gezin, waarbij haar man grotendeels de zorg voor de kinderen had. Hier heeft zij geen werk en haar man moest achterblijven. Daardoor komt de zorg voor de kinderen ineens volledig op haar schouders. Een vreemde situatie voor zowel haarzelf als de kinderen en ze hoopt dan ook dat de situatie in Oekraïne snel verandert en zij terug kunnen keren naar huis.

Ondanks de bijzondere omstandigheden, werd het feest zowel door Oekraïners als Nederlanders erg gewaardeerd. Met een opkomst van rond de 150 mensen kan het geslaagd worden genoemd.

Meer over cultuur uit Borne

Kijk meer video’s uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera: Joynny Nassar en Wim van Ofwegen
Interview: Constance van Wolferen
Tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne