VIDEO Natuurinclusieve landbouw op Zenderense Es Borne

Op de Zenderense Es worden geen standaard gewassen geteeld, maar verschillende graansoorten zoals: tarwe, spelt, rogge, gerst en haver.

Winny en Arjen van Buuren hebben al een natuurinclusief landbouwbedrijf in Lochem. Daarom zijn ze twee jaar geleden benaderd door de rentmeester van Stichting Twickel. Deze volgde hen al een tijdje, omdat Stichting Twickel heel graag wil dat haar boeren stappen gaan maken naar natuurinclusieve landbouw. Daarvoor zocht Twickel een boer die hier al mee bezig was en die andere boeren kon inspireren en helpen daar stappen in te maken.

Hiervoor bood Twickel hen Erve Groot Leverink aan de Vaaltweg 6 nabij Borne aan. De boerderij kreeg door de Van Buurens de naam “Zendere Es” mee. De omschakeling naar natuurinclusieve landbouw is hier inmiddels in volle gang en moet binnen twee jaar helemaal voltooid zijn. Zodra dit klaar is, kan de Biologische certificering worden toegekend. Skal Biocontrole houdt er jaarlijks toezicht op dat aan alle regels wordt voldaan.

Op de “Zenderense Es” worden geen standaard gewassen geteeld, maar verschillende graansoorten zoals: tarwe, spelt, rogge, gerst en haver, maar daarnaast ook quinoa en koolzaad. Winny: “Deze producten verwaarden we en zetten we locaal af in Borne en omgeving. Bakker Meen uit Delden bijvoorbeeld bakt broden van de rogge en het volkorenmeel hier van het land. Ook is er samenwerking met de Bierbrouwerij Borne om een speciaal bier te maken van onze rogge.”

In de toekomst is het ook de bedoeling om een eigen landgoedwinkel, proeverij of lunchroom te openen in de Twickelschuur bij de boerderij. Van Buuren hoopt het nog dit jaar te kunnen realiseren, maar er moet nog wel veel werk voor verzet worden. Verder gaat er nog een samenwerking komen met een in het voormalige De Zwanenhof Zenderen te realiseren zorgcomplex: “Producten die wij gaan leveren van het land naar de deelnemers daar.” En zo zijn en komen er nog veel meer samenwerkingen.

Bekijk de website van de Zenderense Es

Bekijk meer nieuws over ondernemers

Bekijk het nieuws uit Borne

Camera, interview en tekst: Erna Binnendijk
Montage: Christina Ordelman

Een productie van RTV Borne