(VIDEO) Kunstenaar Ed van Haren exposeert in Koetshuis Borne

Houtsculpturen van Ed van Haren zijn tot 20 augustus 2023 te zien in tentoonstellingsruimte Koetshuis Borne bij het Kulturhus.

Het is een bijzondere plek om de kunstenaar Ed van Haren in zijn huis/atelier tussen de objecten van hout te ontmoeten. Ed is van oorsprong docent handvaardigheid en volgde de MO opleiding in Tilburg. Hij kwam naar Almelo voor het onderwijs, gaf les aan de avondopleiding op de Pabo in Hengelo en was lange tijd docent handvaardigheid aan ROC Twente.

Tijdens zijn opleiding handenarbeid experimenteerde hij al met kinetische kunst. De illusie in de vorm van stroken staal die suggestie van beweging weergeeft. Toen kunsthistorica Peggy Breitbarth zijn werk zag en hem vertelde dat er een markt voor kinetische kunst was, maakte hij er serieus werk van. Zijn kunst heeft nu voldoende aandacht bij exposities en galeries. Zijn beelden zijn o.a. te zien bij galerie Kiek-Kus te Deventer.

Inspiratie vindt hij in de natuur, grassoorten, een vogel in de lucht. In veel bewegende vormen herkent hij iets om een beeld in hout te realiseren. Het begint met het lijmen van platen okoumé multiplex om daar de grove vorm uit te zagen. Dan zoekt en werkt hij naar de uiteindelijke vorm en de gelaagdheid van het materiaal tot een voor zijn gevoel evenwichtig geheel.

Zo ontstaan zijn sierlijke kunstwerken waarvan de nerven van het multiplex de beweging van het beeld versterken. Hij experimenteerde met kleur en kwam tot de verrassende ontdekking om parketlak op waterbasis te gebruiken waardoor er een eiachtige glans op het werk ontstaat en de nerven in verschillende tinten zichtbaar worden. Mensen worden enthousiast van zijn beelden, omdat harmonie en schoonheid een omgeving aantrekkelijk maken.

Voor Ed blijft het hard werken, zelf vertelt hij: “Ik kan soms wel zes jaar met een beeld bezig zijn, voordat het voor mijn gevoel de uiteindelijke vorm heeft gevonden”. Prominent in het Koetshuis Borne bij het Kulturhus staat nu het prachtige grote beeld ARAHURA, dag en nacht te bezichtigen van 1 juli tot 20 augustus.

Kijk voor meer informatie op de website van Ed van Haren

Kijk voor meer informatie op de Facebook pagina van Koetshuis Borne

Meer over cultuur uit Borne

Kijk meer video’s uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera en montage: Erna Binnendijk
Tekst: Jaap Besteman

Een productie van RTV Borne