VIDEO Interview met Sinterklaas en Pieten

Sinterklaas krijgt veel energie van de kinderen en de mooie tekeningen en knutselwerkjes die hij van hen krijgt.

Op zaterdag 13 november 2021 kwamen Sinterklaas en zijn Pieten weer aan in Nederland. Na de landelijke intocht gingen zij gelijk door naar Borne om ook de kinderen daar te ontmoeten. En ondanks het drukke schema, was er tussendoor ook nog tijd voor een exclusief interview met RTV Borne.

Eerst hebben wij natuurlijk gevraagd hoe we de Sint moesten aanspreken: met Sint Nicolaas, zijn officiële naam, of met Sinterklaas. Maar de Sint had geen voorkeur, hij vindt namelijk beide aanspreektitels prachtig. Wij hielden het tijdens het interview dan ook graag op het minder formele Sinterklaas.

Hoewel je zou verwachten dat Sinterklaas best moe zou zijn van de lange boottocht en dan ook nog zo’n uitgebreide landelijke intocht, bleek dit niet het geval te zijn. Sinterklaas trekt zich tijdens zijn reis namelijk niets aan van alle fratsen van zijn Pieten aan boord. En ook slecht weer brengt hem niet van zijn stuk. Hij gaat dan heerlijk ontspannen in zijn hangmat liggen wiegen.

Ook vertelt Sinterklaas dat hij veel energie krijgt van de kinderen en de mooie tekeningen en kuntselwerkjes die hij van hen krijgt. Hij richt zich dan ook vooral op het gelukkig maken van de kinderen. Want als de kinderen gelukkig zijn, zijn hun ouders en opa’s en oma’s dat volgens hem ook. En daar doet hij het allemaal voor.

Over wonen in Spanje zegt Sinterklaas: “Spanje heeft mildere winters en in Nederland is het soms wel erg koud. Maar Spanje heeft ook hele mooie zomers en ik hou er wel van om af en toe heerlijk in de zon te zitten en dat kan in Spanje beter dan in Nederland.”

De Pieten met wie wij spraken, Meester Piet en PIO (Piet In Opleiding), vertelden ons nog dat er tijdens de boottocht heel veel Pieten ziek waren geworden. Gelukkig waren er snel nieuwe Pieten gevonden die opgeleid wilden worden om Sinterklaas te helpen. De opleiding duurde niet erg lang, maar straks terug in Spanje moet er natuurlijk wel geoefend blijven worden. Volgens Meester Piet: “Als we straks weer terug gaan naar Spanje gaat de opleiding gewoon door, anders krijgen ze hoogevrees”. En PIO vult nog aan “dan wordt het gewoon oefenen, oefenen, oefenen.”

Volg het nieuws over Sinterklaas op de website het Sinterklaasjournaal

Meer cultuur uit Borne

Kijk video’s over Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera, montage, interview: Erna Binnendijk
Foto: Milad Rezek
Een productie van RTV Borne