VIDEO interview met Monique Aarnink over de expositie Paarden in het Koetshuis

Deze expositie van Monique Aarnink is te zien in het Koetshuis van 1 juli tot eind augustus 2022.

Monique Aarnink is geboren te Amsterdam en kreeg als kind al te horen dat ze talent had voor tekenen en schilderen. Toch deed ze eerst een opleiding diergeneeskunde en volgde ze lessen bij professionele kunstenaars om zich het schilderen eigen te maken. Sinds 1981 woont ze in Denekamp en is haar passie het schilderen van paarden. De anatomie van het paard fascineert haar en ze probeert de energie en schoonheid die het paard uitstraalt in haar schilderijen vast te leggen. Laag voor laag brengt zij aan en slaagt zij erin om de persoonlijkheid van het paard te doorgronden.

Zelf zegt ze erover: ‘Als verzorger en ruiter van paarden ontwikkelde ik een grote passie voor het paard en dat werd het onderwerp voor mijn tekenen en schilderen. Paarden hebben een eigen complexe persoonlijkheid. Door intens met ze om te gaan, leer je de schijnbare tegenstellingen kennen van kracht en balans, ritme en souplesse, gevoeligheid en moed. Een paard dat zich vrij kan bewegen is pure schoonheid die ontroert en deze emotie en energie zie je terug mijn werk. Schilderen is voor mij niet iets statisch maar leven om de essentie weer te geven van de beteugelde vrijheid. Het begint met een snelle dynamische schets neer te zetten. Dan wordt met de anatomische kennis met dunne lagen olieverf een aantal weken aan de nuances gewerkt. Grote inspiratiebron is het Koninklijk Nederlands Sportpaard.

‘KUNST in het Koetshuis’ is een Borns kunstenaarsinitiatief van de Stichting BArt (Borne Art). Jaap Besteman, Yvonne Denekamp en Elsa Snijders organiseren exposities met gevarieerd werk van professionele beeldend kunstenaars uit de regio in het Koetshuis bij het Kulturhus Borne.
Adres: Marktstraat 23, Borne.

Kunst in het Koetshuis wordt mogelijk gemaakt met subsidies van cogas-cultuurfonds en cultuurfonds- Overijssel.

Kijk voor meer informatie op de facebook pagina van Koetshuis Borne

Kijk video’s uit Borne

Meer over cultuur in Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera: Erna Binnendijk
Interview: Jaap Besteman
Montage: Michel van der Voort
Een productie van RTV Borne