VIDEO Interview André Manuel

Hij maakt liedjes over Twentse plaatsen.

André Manuel is een theatermaker, muzikant, columnist en acteur uit Diepenheim. Door corona kon hij het afgelopen jaar maar heel weinig spelen. In deze periode heeft hij een studio gebouwd in Werkplaats Diepenheim en hij wilde ook wat met deze studio kunnen doen als hij niet optreedt. Hij kwam op het idee om liedjes te gaan maken over dorpen en steden in Twente.

De inspiratie voor de liedjes haalt hij gewoon uit de plaatsen die hij bezingt. Hij gaat daarbij heel associatief te werk. Omdat hij graag wandelt, gaat hij in en rond een bepaalde plaats lopen. Daar ziet hij dingen, legt een link tussen gebeurtenissen en komt zo tot een lied. “En het moet natuurlijk wel allemaal grappig en een beetje absurdistisch zijn.”

Zo heeft hij een lied gemaakt over een drillrapper in Stokkum: “Op z’n plat is Stokkum dan stökkum en dat wordt hee stökkum (hij stak hem) en dat is dan een poging tot humor geweest.”
De ene keer gaat het schrijven van een liedje volgens Manuel heel snel en heeft hij in een half uur een lied klaar. Maar hij doet er ook wel eens maanden over, omdat hij maar blijft schaven.

Een liedje laat zich niet afdwingen, maar Hertme ontstond zomaar ineens. André heeft daar opgetreden in het open lucht theater, een klein beetje inspiratie erbij was voldoende voor een tekst.

Manuel combineert al ruim 30 jaar het spelen van cabaret met het zingen van liedjes: “het zijn twee heel verschillende disciplines eigenlijk. Bij de ene ga je naar schouwburgen en theaters en met mijn bandje sta ik in cafés, kroegen, op festivals en hele gekke plekken. Die afwisseling maakt dat zowel het één als het andere leuk blijft.”

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van André Manuel

Meer cultuur uit Borne

Kijk video’s over Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera: Eirini Kaskamanidis, Christina Ordelman
Montage en interview: Christina Ordelman
Tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne