VIDEO Herdenking Mekkelhorstweg

Dit monument herinnert aan één van de meest tragische oorlogsgebeurtenissen in Twente.

Het monument aan de Mekkelhorstweg in Borne bestaat uit een met riet overkapt landkruis met Christusfiguur van Bentheimer zandsteen en een plaquette. Het monument is rond het jaar 2000 geheel gerestaureerd en is gedraaid, zodat het nu aan de Tuinlaan staat, richting wijk Bornsche Maten. Bij het monument is een verklarende tekst geplaats.

Op 28 augustus 1991 is, namens het 16e Squadron RAF, een plaquette op het landkruis geplaatst en onthuld door H.J.S. Taylor, voormalig Spitfire piloot bij de RAF.

De tekst op de plaquette luidt:

‘J.G. BOOMKAMP
P.A. VAN DIJK
H.F. ROETGERINK
GEVALLEN VOOR GOD EN VADERLAND
25 NOVEMBER 1944′.

Op een houten sokkel is de volgende tekst geschreven in een bronzen belettering:

Dit monument (landkruis ‘bie de preak’) herinnert aan één van de meest tragische oorlogsgebeurtenissen in Twente. Dicht bij deze plek landde op 19 november 1944 tegen het middaguur een parachutist. Omdat hij aan de Duitse bezetter wist te ontkomen, werden diezelfde dag ter plaatse 6 mensen in gijzeling genomen. Toen hij onvindbaar bleef, nam de bezetter wraak en werd ‘s avonds nog, naast het gemeentehuis in Borne, de 23 jarige Bornse jongen Jan Vonk doodgeschoten.

Bijna een week later, op 25 november 144, toen de ‘vermiste vlieger’ nog niet terecht was, maakten de Duitsers hun dreigement waar en executeerden drie mannen vlak bij dit monument; J.G. (Jan) Boomkamp, H.F. (Hendrik) Roetgerink en P.A. (Piet) van Dijk sr. De ‘vermiste vlieger’ kon 46 jaar na dato worden getraceerd als H.J.S (Jimmy) Taylor, voormalig Spitfire-piloot uit Leeds. Hij had op 19 november 1944 zijn toestel moeten verlaten vanwege een motordefect.

Op 24 november 1944 werd hij in Rhenen gearresteerd en overgebracht naar een krijgsgevangenkamp in Duitsland.

Jimmy Taylor was aanwezig bij de herdenking in 2015.

Meer video’s uit Borne

Volg het nieuws over Borne

Camera: Martin Meijer en Roché van Ochten
Montage: Roché van Ochten
Een productie van RTV Borne