VIDEO Heemkundevereniging Borne hangt Spanjaard in de etalage

Met het project ‘De Rode Draad’ zetten de deelnemende organisaties Borne als textielgemeente op de kaart.

De Heemkundevereniging Borne is druk bezig om panelen te maken met foto’s van Textiel Fabrikant Spanjaard, als onderdeel van het Textiel Festival. De eerste serie van deze panelen werd op donderdag 1 april (geen grap) door Annemarie Haak, voorzitter van de Heemkundevereniging Borne, aangeboden aan winkeliers in het centrum, om deze in de etalages van hun winkels te hangen.

De Stichting Beleef Boeiend Borne is de penvoerder en organisator van het textielproject ‘de Rode Draad’, dat wordt uitgevoerd door het Borns Textiel Collectief, een bonte verzameling van Bornse organisaties op het gebied van kunst, cultuur, historie en marketing.

Textiel is onlosmakelijk verbonden met Twente. Grote textielfabrieken domineerden de kernen van vele steden en dorpen in de vorige eeuw. Duizenden werknemers passeerden dagelijks de fabriekspoorten, werden geroepen door de gillende fluiten die het begin en het eind van de werktijd aangaven. Textiel behoort tot de rijke historie van Twente. Het is daarom dat in 2021 het Textiel Festival 2021 opgezet wordt. Een evenement waaraan veertien gemeentes hun medewerking gaan verlenen.

In Borne domineerde de textielfabriek Spanjaard decennia lang het sociale en maatschappelijke leven. Tijdens de gloriedagen van de fabriek werkten er ruim 2300 mensen. Ze woonden in huizen van de fabriek aan het Spanjaardsplein, de Damaststraat, Spinnerstraat of Nijverheidsstraat. Ook wel de Spanjaardswijk genaamd. Alleen de straatnamen zijn gebleven, een stille herinnering aan de textieltijd in Borne. Hoogste tijd om dit roemrijke verleden weer eens op te poetsen. Textiel is in 2021 de Rode Draad. Toerismemanager Corine Hofstra: “Hiermee zetten we Borne op de kaart!”

Kijk voor meer over de Rode Draad op de website van VisitBorne

Kijk video’s uit Borne

Meer cultuur uit Borne

Presentatie: Annemarie Haak
Camera en montage: Mohammad Alhwedi
Een productie van RTV Borne