VIDEO Expositie ‘Textiel in Beweging’ in Koetshuis Borne

Yvonne Denekamp en Marie-jozé Soppe hebben in het Koetshuis een prachtige kunstexpositie gemaakt van hergebruikte stoffen.

Er is gekozen voor de naam ‘Textiel in beweging’, omdat textiel altijd in verandering is door innovatie, het modebeeld en maatschappelijke invloeden. Wanneer je textiel draagt, beweegt het letterlijk.
Yvonne vertelt: “In april en mei hebben we stoffen geverfd met inheemse planten die zowel in, als rondom Borne geoogst zijn. Denk aan eikels, bladeren van klein hoefblad, hennepnetel, brandnetel, dahlia, boerenwormkruid en guldenroede. We hebben de stoffen opnieuw gebruikt. “Alle stoffen die in het Koetshuis te zien zijn, zijn ingebracht door familie en kringloopwinkels. “Dit doen we omdat wij willen benadrukken dat je stoffen een tweede leven kan geven.”

De twee kunstenaressen hebben grondig onderzoek gedaan naar het gebruik van kleding in Twente in vroeger tijden. Tijdens de opening van de expositie zijn de outfits geshowd. Deze staan nu op paspoppen in het Koetshuis. De linker paspop heeft een theatrale outfit met een knalgeel kledingstuk over haar hoofd, dat geverfd is met dahlia’s. Dit kledingstuk was een oude dracht, die vrouwen op straat droegen om niet herkend te worden. Vandaar de naam Stroatrok. Verder droegen vrouwen meerdere lagen rokken, die met een split sloten, omdat er vroeger nog geen ritsen waren.

“Ook draagt de paspop een zogenaamde noadzak” vertelt Yvonne. “Deze noadzakken werden vroeger gedragen onder de overrok. In die rok zat een split en daaronder zat een zakje. Vrouwen moesten altijd aan het werk zijn en mochten dus niet de handen in de zakken hebben.”

De expositie is nog tot en met 30 november 2021 te zien.

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van het Koetshuis

Kijk meer video’s uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera en interview: Constance van Wolferen
Tekst: Jorai Güllü
Een productie van RTV Borne