VIDEO Expositie Fleur Debruyne

Fotograferen in ‘raw’ is als beeldhouwen: het beeld zit er al in, je moet het er alleen uit halen.

Fleur Debruyne is een van oorsprong Belgische kunstenares. Via allerlei omwegen (ze is 35 keer verhuisd) woont ze nu in Twente. Hoewel zij is opgeleid als beeldend kunstenaar, heeft zij zich door haar zwervende bestaan de laatste jaren toegelegd op fotografie: “Dit kan altijd en overal. Je hoeft er geen grote kunstwerken voor mee te slepen van plaats naar plaats. Alles past in een klein bakje.”

Fleur kwam als kind al in aanraking met fotografie. Zij kreeg van een oom een goed fototoestel, maar helaas liet ze dit al na een paar weken per ongeluk vallen. Ze durfde dit niet aan haar oom te vertellen en hierdoor kwam er een snel einde aan haar foto hobby. Later op de kunstacademie wilde zij zich opnieuw aan fotografie gaan wijden, maar dat werd daar niet als kunst gezien. Om haar diploma te kunnen halen ging zij zich voor haar examens weer toeleggen op beeldende kunst.

Later pakte ze het fotograferen weer op, omdat een fototoestel tijdens de vele verhuizingen makkelijker mee te nemen was dan (grotere) kunstwerken. Ze had altijd al een nomadisch leven, maar het dieptepunt was dat ze met haar gezin ruim negen maanden dakloos is geweest. Nu zij in Twente woont, trekt ze er regelmatig op de fiets op uit en fotografeert wat zij interessant vindt. Ze gaat niet speciaal op zoek naar situaties en ensceneert ze ook niet, maar ‘pakt het moment’. Zo ontstaan haar bijzondere foto’s.

De expositie van Fleur Debruyne is nog tot en met 31 oktober te zien in het Koetshuis naast het Kulturhus.

Kijk voor meer informatie op de LinkdIn pagina van Fleur Debruyne

Kijk voor meer informatie op de Facebook pagina van het Koetshuis

Meer over cultuur uit Borne

Kijk meer video’s uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera, montage en tekst: Erna Binnendijk
Interview: Jaap Besteman

Een productie van RTV Borne