VIDEO de Rode Draad – Met de belevingscabine terug naar vroeger

Beleef hoe het is om in een textielfabriek te werken

Het verleden wordt vaak geromantiseerd, musea vertellen ons misschien iets meer over de harde werkelijkheid, maar echt zelf ervaren werkt het allerbeste. Zoals Robert vertelt over het fabriekswerk van zijn opa en oma: ze kenden zelfs gebarentaal omdat machines zoveel lawaai maakten dat praten geen zin had.

Bij het museum Bussemakerhuis staat tot 3 juli een belevingscabine, waarin je onder begeleiding een puzzel moet oplossen onder omstandgheden, die vergelijkbaar zijn met wat voor textielarbeiders dagelijks werkelijkheid was. Zij konden geen volume aanpassen. Wij wel.

Twee kunstenaars, Jet Broekstra en Mark van Loon maakten een belevingscabine, ter ere van het textiel Festival Twente. Omdat Borne als bakermat van de textielindustrie wordt beschouwd, staat de cabine hier als eerste. Dankzij het project ‘de Rode Draad’ zijn de kijkgaten aan de buitenkant versierd met een rode draad.

Wilma Witteman, conservator van het museum, vertelt: “het was een hele toer om de cabine in de tuin van het museum te zetten, zonder dat er iets beschadigd zou worden. Zowel de cabine als het monumentale hek van het museum moet onbeschadigd uit de strijd komen.”

De belevingscabine is via borden langs het museum te bereiken en gratis te ervaren. De cabine zal na 3 juli verschillende plekken in Twente aandoen en daarna nogmaals naar Borne komen.

Kijk voor meer informatie over de Rode Draad op de website van Visitborne

Kijk video’s over Borne

Meer cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera en montage: Milad Rezek
Interviews en tekst: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Borne