VIDEO Bornse jongeren doen vrijwilligerswerk in coronatijd

Veel jongeren in Borne doen vrijwilligerswerk uit maatschappelijke betrokkenheid.

RTV Borne heeft een reportagereeks gemaakt over een aantal jongeren die bij diverse sportclubs in Borne vrijwilligerswerk doen.

Het lijkt de laatste tijd of jongeren alleen nog maar slechte dingen doen. Je hoort en leest over verboden feestjes, afsteken van illegaal vuurwerk of het houden van straatraces en het allerergst: met corona gerelateerde klachten gewoon onder de mensen blijven komen. Door alles wat er over jongeren gepubliceerd wordt, zou je bijna denken dat alle jongeren massaal zijn ontspoord. Maar dat is natuurlijk een vertekend beeld. Helaas komen altijd alleen de negatieve uitspattingen in het nieuws. De jongeren die zich juist netjes aan regels houden blijven onderbelicht.

En naar mijn mening vormen deze jongeren juist de ruime meerderheid. Zij klagen niet dat ze door corona “geen vrijheid” meer hebben, maar accepteren dat het nu, net als voor iedereen, even niet anders is. Zij vullen hun tijd (tijdelijk) anders in en houden zich zo goed mogelijk aan de voor hen geldende coronaregels. Ze bezoeken geen feestjes meer en ook met (veel) vrienden samenkomen kan niet. Toch lukte het de meeste jongeren om op andere manieren hun contacten te onderhouden, bijvoorbeeld door middel van (video)bellen, appen, online games spelen, online spelletjesavonden en social media (snapchat en Instagram).

Verder blijken jongeren die zich betrokken voelen bij de samenleving sneller geneigd om zich aan de coronamaatregelen te houden. Onder het motto “een coronatest is gratis, je oma onbetaalbaar” hebben studenten hun leeftijdsgenoten dan ook opgeroepen om zich aan de maatregelen te houden en te laten testen. Ook zijn er jongeren die zich maatschappelijk betrokken tonen door bijvoorbeeld elke week de boodschappen te doen voor hun buurvrouw/buurman, oma en/of opa, of zij doen vrijwilligerwerk.

In 2019 deed 45% van de jongeren eens of vaker per week vrijwilligerswerk. En hoewel een groot deel dit bij een eigen (sport)club doet omdat zij het gewoon leuk vinden, is er ook een groot deel dat vrijwilligerswerk doet uit maatschappelijke betrokkenheid. Zij doen dit bijvoorbeeld bij culturele verenigingen, in de eigen wijk en buurt of zelfs in de zorg. RTV Borne heeft een reportagereeks gemaakt over een aantal jongeren die bij diverse sportclubs in Borne vrijwilligerswerk doen (de opnamens zijn gemaakt in de zomerperiode waarin er nog niet binnen gesport mocht worden red.).

Kijk voor meer informatie bij Bureau Vrijwilligerswerk Borne

Tekst Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne

VIDEO Mark en Scott zijn enthousiaste vrijwilligers bij NEO

VIDEO Mette de actieve vrijwilligster bij Apollo8

VIDEO Marieke en Eline zijn hulptrainers bij turnlessen en wedstrijden van Borne ’28

kijk voor meer sport bij Borne in Beeld
kijk voor meer sport bij Tubantia
kijk voor meer sport bij RTV Oost