VIDEO Borns Blauw afsluiting

Borns Blauw, een bijzonder waardevol kunst-cultuur project is afgesloten!

De Textiel biënnale Borns Blauw heeft een waardevolle bijdrage geleverd in de samenwerking tussen 19 organisaties die iets met ‘kunst en cultuur’ hebben in Borne. Het heeft voor nog meer verbinding gezorgd. Gesymboliseerd tijdens de opening en afsluiting middels een blauw glanzend zijden lint. Duizenden mensen hebben van 9 september tot 1 december kunnen genieten van 51 activiteiten.

Drie maanden stond Borne in het teken van Borns Blauw. De kleur die letterlijk de veelheid aan culturele- en kunst evenementen kleurde. De bezoeker kon kiezen uit tal van activiteiten: concerten, lezingen, exposities, fietstochten, wandelingen, runs, rondleidingen, poëzie, workshops en kunstlessen; alle met hetzelfde thema ‘Blauw’. Er werden gezamenlijke arrangementen aangeboden zoals culturele fietstochten. Drie community art projecten hebben 150 creatievelingen aangezet tot een ‘meesterwerk’.

Grootschalige events brachten duizenden mensen op de been. 371 basisschoolleerlingen vulden ‘het meisje met de parel’ op eigen wijze in. De exposities trokken 2500 bezoekers. Honderden inwoners en toeristen genoten van het uitgebreide culturele aanbod. Voor hen leeft kunst en cultuur.

Op 9 september tijdens open Monumentendag, bij een temperatuur van ver boven de 25 graden, opende burgemeester Jan Pierik Borns Blauw. Drie maanden later, met een temperatuur onder het vriespunt, werd het event afgesloten. Het succes was hartverwarmend. Het lint werd opgerold en opgeborgen. Over twee jaar weten deze organisaties, en hopelijk meerdere, weer een daverend spektakel neer te zetten.

Deelnemende partijen die de activiteiten organiseerden:.
Museum het Bussemakerhuis, Stichting Fairtrade Borne, de Oude Kerk, de Sortimentstuin, de Heemkundevereniging, Gidsen Oud Borne, het Cultureel Podium Bornse Synagoge, Kunst in het Koetshuis, Visit Borne, Bornse Kunstkring, BornedoetPoëzie, Borne in Beeld, Borne Boeit, Stichting Kringloop, Made by Josje, Kulturhus, Kunst in de Klas, Slag om Borne, BBO (Bundeling Bornse Ondernemers).

Het zijn vooral vrijwilligers die dit grote event door hun inzet tot een succes maakten. Bijzonder is dat de organisatie van deze textiel biënnale grotendeels uit de eigen kas van de deelnemende partijen is gefinancierd. Zonder subsidie en fondsen aan te spreken. De B.B.O. heeft een kleine financiële ondersteuning gegeven.

Achtergrond thema Borns Blauw

Aanleiding is een schenking van een historisch verfstalen boek uit de 17e eeuw door de Heemkundevereniging aan het museum Bussemakerhuis. Dit is tot 15 februari 2024 te zien in de huidige tentoonstelling B.L.A.U.W. in het museum. Textiel zit in het DNA van Borne.

Kijk voor meer informatie op de website van Museum Bussemakerhuis

Kijk voor meer informatie op de website van Visit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Kijk meer video’s uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Video en montage: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne