VIDEO Bernadet Wieffer onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Burgemeester Jan Pierik overhandigde haar de bijbehorende versierselen.

Bernadette Maria Wieffer-Mittendorff is onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De bij deze benoeming behorende versierselen ontving zij uit handen van burgemeester Jan Pierik op donderdag 3 juni bij het Spookhoes op het terrein van het Openluchttheater in Hertme. Helaas was de opening van het Spookhoes vanwege Covid-19 niet mogelijk. De realisatie en het operationeel worden van het pand waren nu aanleiding om op deze locatie Bernadet te verrassen.

Bernadet stopt met haar bestuurlijke functie bij Stichting Theater & Cultuur Hertme die ze sinds 2004 heeft vervuld. Al voor dat jaar was ze als vrijwilliger betrokken. In die rol wil ze haar steentje blijven bijdragen aan het theater waar zij zich zo verbonden mee voelt. Ze was voorzitter van de werkgroep Afrika Festival. Het festival dat jaarlijks zo’n achtduizend bezoekers trekt, waaronder -mede dankzij de inzet van Bernadet- steeds meer jonge gezinnen. Ook was zij één van de initiatiefnemers van de Passiespelen en de uitvoering van Robin Hood. Momenteel zet zij zich in voor de kinderactiviteiten van het Afrika Festival, is zij werkgroepencoördinator, oprichter en voorzitter van de werkgroep kindervoorstelling.

Menig Bornenaar zal Bernadet echter ook kennen als oprichtster van Lunchcafé De Ster. Of als lid van de ouderraad van basisschool ‘t Iemnschelf (1994-2002). Of als contactpersoon en degene die voorlichtingen gaf vanuit de Stichting Downsyndroom, afdeling Twente (1997-2003). Of als vrijwilliger bij tennisvereniging Smash, waar zij ook de trainingsindeling verzorgde (1999-2003). Of als oprichter van G-Hockey Twente in 2002. Dit zijn alleen ‘nog maar’ taken die Bernadet in het verleden heeft ingevuld.

Naast het bevlogen ondernemerschap van De Ster, vervult ze ook nu nog een zeer indrukwekkende lijst met nevenfuncties. Zo heeft ze in 2003 de laatste wens van haar overleden dochter Marre om ‘iets te doen voor kinderen in Afrika’ kunnen vervullen met het oprichten van de Stichting Marre voor Afrika. Deze stichting realiseert diverse projecten, waarvan een aantal projecten zijn opgenomen in het lesmateriaal voor basisscholen ter ondersteuning van het vak mens en maatschappij. Bernadet geeft zelf voorlichting en vertelt Marres verhaal op scholen.

Ook hiermee is de langdurige actieve inzet van Bernadet voor de Bornse gemeenschap nog lang niet volledig benoemd. Ook de oprichting van de regionale G-Disco in 2012 bij dancing Bruins in Saasveld ((beschermd uitgaan voor jongeren met een beperking) mag zij op haar naam schrijven. Vier keer per jaar is Bernadet betrokken bij de organisatie van deze disco waar ruim tweehonderd bezoekers op afkomen.

Tevens is ze sinds 2016 in diverse functies (waaronder die van mede-initiatiefnemer) betrokken bij de Hooiberg, een woon-zorginitiatief voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Bernadet is lid van de ouder-, activiteiten- en adviescommissie.

Om deze indrukwekkende lijst compleet te maken, kan ook haar functie als bestuurslid van de Stichting Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding Borne (sinds 2018) niet onbenoemd blijven.

Het mag duidelijk zijn dat Bernadet benoemd is tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar langdurige en zeer indrukwekkende inzet voor de gemeenschap van Borne.

Kijk meer video’s uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera: Erna Binnendijk
Montage: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Borne