VIDEO Anastasia Borovenska exposeert in Kulturhus

De Oekraïnse Anastasia ontvluchtte de oorlog in Oekraïne en onderweg, maar ook in Nederland, zette ze haar emoties in kleine tekeningetjes op papier.

Toen op 24 februari 2022 de Russen Oekraïne binnenvielen, zette dit het leven van Anastasia Borovenska volledig op zijn kop. Voor die tijd werkte ze als keramiste in een atelier, waar ze het ontzettend naar haar zin had met haar werk en met haar collega’s. Maar vanaf deze datum kwam dit tot een abrupt einde. Haar mannelijke collega’s gingen als soldaat naar het front, waarmee ze niet alleen haar vrienden en werk kwijtraakte, maar ook haar veilige bestaan.

Nu ze zich niet meer veilig voelde, niet meer kon werken en de bommen tien dagen lang op Kiev neerkwamen, vluchtte ze uit haar land. In Nederland vond ze in eerste instantie onderdak bij de familie van haar vriend in Enter. Maar dat ging niet lang goed: de familie begreep haar trauma’s niet en probeerde haar actief en vrolijk te krijgen, terwijl Anastasia getraumatiseerd was en van het minste of geringste in paniek raakte. Ze besloot daarom in overleg met de familie om naar de opvang in Maria Mediatrix te gaan.

Daar komt ze langzaam maar zeker weer een beetje tot zichzelf. Met haar tekeningen uit ze haar gevoelens en die worden steeds minder somber. Hoewel ze nog niet zover is dat ze haar werk als keramiste weer langzaam op kan pakken, begint ze daar nu wel over na te denken. En dankzij een bevriende Nederlands kunstenaar is ze inmiddels begonnen met schilderen op canvas. Hopelijk zullen we nog veel werk van haar zien.

Kijk voor meer informatie op de website van Kulturhus Borne

Meer over cultuur uit Borne

Kijk meer video’s uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera en montage: Erna Binnendijk
Interview: Yvonne Denekamp, Borne Boeit
Bert Janssen, TC Tubantia
Tekst: Erna Binnendijk