Verspillingsvrije week

Doet u ook mee met de verspillingsvrije week? En natuurlijk blijft het niet bij één week.

De Stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert van 11 tot en met 17 september 2023 de vijfde editie van de Verspillingsvrije Week. In die week worden iedereen uitgedaagd om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. De week wordt ondersteund door diverse bedrijven, organisaties en gemeenten. Een ieder die in ‘n week niets verspilt, behoedt al snel drie borden eten en tien glazen drank voor de afvalbak en gootsteen.

Een kwart

Een kwart van al het eten dat in Nederland wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm wordt gemaakt, wordt nooit gegeten. Dat betekent verspilde energie. Energie die de aarde onnodig opwarmt.
Met zeven dagen geen voedsel verspillen, besparen alle Nederlanders tezamen ruim 22 miljoen maaltijden. Dat resulteert in een verminderde CO2-uitstoot van 33 miljoen kg, wat gelijk staat aan bijna 500.000 ritjes tussen Groningen en Maastricht.
Wereldwijd komt een derde van de uitstoot van broeikasgassen voort uit de voedselsystemen. De wereldbevolking verspilt een derde van al het voedsel.

Twee miljard kilo

Uit onderzoek is gebleken dat brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel het meest worden verspild. Met z’n allen verspillen we op jaarbasis in Nederland ongeveer twee miljard kilo voedsel. Dat komt neer op een file vrachtwagens, bumper aan bumper, van Utrecht tot Barcelona. En die verspilling vindt zijn weerslag in de hele keten. Van boer tot bord en van lopende band tot restaurant. In een gemiddeld huishouden deponeerde in 2022 elk gezinslid 33,4 kg vast voedsel in de afvalbak en 64,4 liter drank in de gootsteen.

Als iedereen ertoer te bewegen zou zijn géén voedsel te verspillen, wordt wereldwijd 1,4 miljard hectare land bespaard. Dat komt neer op een gebied groter dan heel Europa. Daarnaast zouden 250 km3 water bespaard worden. Dat is vijftig keer de inhoud van het IJsselmeer. Bovendien zou er dan voldoende voedsel zijn voor 1,26 miljard mensen gedurende een heel jaar.

Regelgeving

Een gerenommeerde, lokale restaurant eigenaar liet weten niet op de hoogte te zijn van de ‘Verspillingsvrije week’. Op de vraag hoeveel voedsel er in zijn restaurant wordt weggegooid, was het verrassende antwoord “Heel weinig, dat heeft te maken met onze manier van serveren. Kleine hoeveelheden op tafel leiden tot minder verspilling. Met een buffet of lunches en diner voor groepen wordt het wat moeilijker. Maar we zijn gebonden aan zoveel regelgeving dat het praktisch niet haalbaar is. Hoe mooi zou het zijn als al het voedsel dat overbleef naar de voedselbank of welke behoeftige instantie dan ook ging? Ik zou niets liever willen. Als je kunt helpen, waarom niet? Maar, zelfs als mensen het eten hier niet allemaal op kunnen en de rest mee naar huis willen nemen, verplicht de wet ons hen te attenderen op het eigen risico. Als we dat niet doen en ze worden daarna ernstig ziek als gevolg van voedselvergiftiging of iets dergelijks, zijn wij verantwoordelijk. Het personeel luncht en dineert hier met wat over blijft en in de praktijk gooien wij heel weinig weg.”

Positieve impact

Een ieder in het voedselsysteem kan komende week meedoen om een positieve impact te maken. Publieke organisaties, het onderwijs, consumenten en bedrijven uit de hele voedselketen. Zo startte supermarkt keten Lidl onder andere in 2020 het ‘Verspil Mij Niet’ concept. Hierin worden producten op de laatste dag van houdbaarheid voor 25 cent verkocht. Vlees, vis en vega producten gaan dan weg voor de prijs van vijftig cent. Naar eigen zeggen redt Lidl op die manier jaarlijks miljoenen producten van verspilling.

‘Samen Tegen Voedselverspilling’ zet zich in om jaarlijks 1 miljard kilo voedsel te behouden. In de ‘Verspillingsvrije week’ proberen zij, samen met een groot aantal partners, Nederlanders te motiveren om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. Op hun site vind je tips voor het sparen van voedsel.
Wie (weer) mee wil doen, kan zich aanmelden door een mail te sturen met logo en geplande activiteiten naar week@samentegenvoedselverspilling.nl. Meedoen is gratis.

Maar, laat het niet bij die week blijven. Laat die week eerder een omslag inluiden voor ieders gedrag met betrekking tot voedsel. Praat erover met vrienden, collega’s en familie. Wees bewust, vervul een voorbeeldfunctie en inspireer anderen zodat we samen maatregelen nemen om deze prachtige planeet te ontlasten van onnodige roofbouw.
Het kan en het is simpel, maar je moet er wel wat voor doen. En dat begint – zoals alles – met bewustzijn.

Tekst: Hanneke Straten

Kijk voor meer informatie op de website van Samen tegen voedselverspilling

Volg het nieuws uit Borne