Versoepeling coronamaatregelen, maar wat verandert er nu echt?

Wie heeft er profijt van de komende versoepelingen in de coronamaatregelen?

Door maatregelen die bedoeld zijn om de corona besmettingen terug te dringen, zitten we al maanden in een gedeeltelijke lockdown. Hieronder een aantal basisregels die op dit moment voor iedereen gelden:

-Blijf zoveel mogelijk thuis
-Werk zoveel mogelijk thuis
-Ontmoet zo min mogelijk mensen en ontvang maximaal 1 persoon per dag thuis
-Was vaak uw handen
-Houd 1,5 meter afstand van anderen
-Vermijd drukte en groepsvorming
-Draag een mondkapje op (bijna alle) plekken met een dak
-Alles in groepsverband mag alleen in de buitenlucht en met maximaal 2 personen
-Er is een avondklok tussen 21.00u en 4.30u.

Daarnaast zijn momenteel alle horeca- en andere uitgaansgelegenheden (al tijden) gesloten, maar er mag wel eten worden afgehaald of bezorgd. Niet essentiële winkels mogen nu alleen via het click-en-collect systeem verkopen. De zogenoemde contactberoepen zijn gesloten, alleen pedicures mogen mensen met een medische indicatie nog behandelen. En behalve de basisscholen, zijn alle andere scholen nog dicht (behalve voor examenklassen en praktijkonderwijs).
Al deze maatregelen samen vormen de huidige gedeeltelijke lockdown.

Op dinsdag 23 februari heeft het kabinet een aantal versoepelingen aangekondigd. Maar wat gaat er na 2 maart veranderen, nou eigenlijk maar heel weinig.

1.
De middelbare scholen en MBO’s mogen vanaf 1 maart hun leerlingen weer in de klassen ontvangen, maar wel met behoorlijk wat restricties. Hoewel dit mooi is voor alle jeugdigen, is het een versoepeling waar geen enkele 20-plusser iets aan heeft.
2.
Bijna alle contactberoepen mogen weer aan het werk: er kunnen dus weer rijlessen gevolgd worden, kappers mogen weer knippen, pedicures mogen voeten verzorgen, etcetera. Dit is een versoepeling waar wel alle leeftijdsgroepen van kunnen profiteren.
3.
Vanaf 3 maart mogen winkels, naast het click-en-collect systeem, ook weer klanten ontvangen. Maar wel alleen met een 4 uur vantevoren gemaakte afspraak en maximaal 2 klanten tegelijk per verdieping. Dit lijkt werkbaar voor kleine(re) winkels, maar bijvoorbeeld bedrijven met de oppervlakte van 1 of meer voetbalvelden schieten hier natuurlijk niets mee op. En hoe lang mag je dan in een winkel blijven, de 10 minuten die Rutte noemde?
Verder ga je natuurlijk niet een winkelafspraak maken als je niet zeker weet of je wel iets gaat kopen. Dat kun je een winkelier gewoon niet aandoen. Dus dit is een versoepeling waar ook niet iedereen blij van kan worden.
4.
Buitensporten blijft alleen toegestaan met maximaal 2 personen en binnen de avondklok. Groepslessen buiten, binnensporten en wedstrijden blijven ook nu nog verboden. Wel wordt de groep die in grotere teams buiten mogen sporten en buiten onderlinge wedstrijden mogen spelen uitgebreid van 18-minners naar tot 27 jaar. Maar alle oudere (wedstrijd)sporters en sporten die alleen binnen uitgeoefend kunnen worden vallen ook nu weer buiten de boot.

Zoals u kunt zien verandert er voor het overgrote deel van de Nederlanders helemaal niets. Alle basisregels blijven geheel van kracht, net als de avondklok. Het doel van het kabinet is om met deze “versoepelingen” ruimte te scheppen voor jongeren. Maar behalve dat een deel van de jongeren elkaar weer op school treft, verandert er ook voor hen heel weinig. Ze moeten nog steeds afstand houden, mogen niet met meerderen bij elkaar komen, kunnen hun (wedstrijd)sport niet uitoefenen en niet uitgaan.

Het blijft dus voor iedereen nog even doorbijten en hopen dat de vaccinaties gaan helpen om echte versoepelingen door te voeren.

Tekst Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne