Start bestrijding eikenprocessierups

April is de tijd dat de eikenprocessierupsen uit de eipakketten komen. Met nematoden worden aaltjes (kleine wormen die een voor rupsen dodelijke bacterie met zich meedragen) tot in de toppen van de bomen gespoten. De aaltjes dringen de rupsen via de lichaamsopeningen binnen, waarna deze zullen sterven.

Werkzaamheden

De preventieve bestrijdingswerkzaamheden zullen zowel overdag als ‘s nachts plaatsvinden. Omwonenden kunnen hier hinder van ondervinden doordat de tractor met spuitkanon stapvoets langs de eikenbomen rijdt. Ook kan er een laagje bestrijdingsmiddel achterblijven op bijvoorbeeld auto’s. Het bestrijdingsmiddel is echter niet schadelijk, ook niet voor mensen en huisdieren.

Het effect van de preventieve bestrijding wordt nauwkeurig gemonitord. Eventuele nesten die ondanks de preventieve bestrijding ontstaan, worden alsnog weggezogen. Ook de eiken buiten de woongebieden worden de komende tijd wekelijks gecontroleerd op de ontwikkeling van de eikenprocessierups. Hierdoor kunnen de beginnende nesten snel worden verwijderd.

Scholen en sportvelden

In aandachtsgebieden rond scholen en sportvelden wordt de eikenprocessierups bestreden met een biologisch preparaat. Dit preparaat wordt in tot in de toppen van de bomen aangebracht. Het middel hecht zich op het blad en de eikenprocessierups die ervan eet, krijgt bacteriën binnen en sterft.

In de gebieden waar mensen minder frequent verblijven, wordt de eikenprocessierups in de maanden waarin de eikenprocessierups actief is, alleen ‘curatief’ bestreden door de (nesten van) eikenprocessierupsen weg te zuigen.

Overlast verminderen

Ondanks de actieve aanpak benadrukt wethouder Michel Kotteman dat het met de beschikbare bestrijdingsmiddelen niet mogelijk is om de overlast geheel weg te nemen. Wel kan de mate van overlast worden verminderd: “Daar doen we ons uiterste best voor.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *