‘Scoor een Boek!’ van start in Borne, Hertme en Zenderen

Het jaarlijks leesproject ‘Scoor een Boek’ moedigt kinderen aan om te lezen.

Vanaf 7 februari is het weer tijd voor ‘Scoor een boek!’ Dit jaarlijks terugkerende leesproject voor kinderen en hun ouders, verbindt lezen en sport aan elkaar. Samen met Eredivisievoetbalclub Heracles Almelo de bibliotheek Borne de leerlingen van groep 5 en 6 uit om zoveel mogelijk boeken te lezen.

De leerlingen gaan negen weken lang hun best doen om samen zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’ (te lezen). Na ieder gelezen boek mag er een voetbalsticker worden geplakt op de poster die voorin de klas hangt. Bibliotheek Borne en de spelers van Heracles willen hiermee het leesplezier bij de leerlingen stimuleren. De kinderen worden via videoboodschappen aangemoedigd door twee profvoetballers: dit jaar zijn dat Kaj Sierhuis en Elias Oubella. Wekelijks ontvangen de scholen een nieuw filmpje met een sportieve challenge voor de klas. Aan het eind van het project vindt op het sportveld een gezamenlijke feestelijke afsluiting plaats.

De aftrap, de rust en het fluitsignaal

Het leesproject is opgebouwd als een voetbalwedstrijd, met een warming-up, wedstrijd, rust en een fluitsignaal. In verband met de Coronaperikelen komt dit jaar de uitleg van het project door de bibliotheek online, vergezeld door de eerste videoboodschap van Kaj. Iedere klas krijgt twee dozen met allerlei leesboeken om de leesuitdaging aan te gaan. De leerkracht krijgt tips en leuke materialen om er in de klas actief mee aan de slag te gaan. Zo kan er wekelijks ‘de opstelling’ worden gemaakt: welk boek staat op welke positie? Leerlingen gaan met elkaar in gesprek over het gelezen boek en geven elkaar tips. Op de scoreposter voor de klas wordt voor elk gelezen boek een sticker geplakt. Zo houden we de score bij!

In de week van 7 tot 11 maart is de ‘Rustweek’ en bepalen Heracles en de bibliotheek de tussenstand. De kinderen worden uitgenodigd om naar de bibliotheek te komen voor het spelen van het voetbalplaatjes spel. Na negen weken lezen klinkt het Fluitsignaal. Hoe de feestelijke afsluiting eruit komt te zien is nog een verrassing. Het wordt hopelijk een sportieve afsluiting met alle scholen samen. Dan wordt ook de eindstand bekend gemaakt: het totaal aantal gelezen boeken van alle deelnemende scholen.

Geschiedenis Scoor een Boek!

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. Landelijk nemen de volgende clubs deel: AZ, PSV, FC Utrecht, Willem II, Heracles, Heerenveen, FC Groningen, FC Emmen, ADO, Fortuna Sittard, VVV Venlo, RKC Waalwijk. Afhankelijk van het gebied heeft de bibliotheek een samenwerking met één van deze clubs. Met dit project geven zij aan dat, naast sporten en spelen, lezen erg belangrijk is. Een goede taalbeheersing is namelijk de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.

Kijk voor meer informatie op de website van Bibliotheek Borne

Meer over Cultuur uit Borne

Volg het Nieuws uit Borne