Schrijfactie Amnesty Borne Mei 2023

Roep autoriteiten van Belarus op om mensenrechtenactiviste Marfa Rabkova vrij te laten.

De actie van deze maand betreft een oproep aan de autoriteiten van Belarus Marfa Rabkova onmiddellijk vrij te laten. Zij heeft een hoge straf gekregen vanwege haar werk voor een mensenrechtenorganisatie.

Belarus: laat Marfa Rabkova vrij

Marfa Rabkova uit Belarus heeft op 28 februari 2023 in hoger beroep 14 jaar en 9 maanden celstraf gekregen. Een absurd hoge straf. Ze heeft niets misdaan. Ze wordt enkel gestraft omdat ze werkte voor de bekende mensenrechtenorganisatie Viasna, die inmiddels in Belarus verboden is. Rabkova zit al sinds september 2020 vast.

Valse aanklachten

Rabkova werd veroordeeld wegens onder meer ‘het voorbereiden van massarellen’ en ‘betrokkenheid bij een criminele organisatie’. Dit zijn valse aanklachten. Ook de voorzitter van Viasna en Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski kreeg op 3 maart 2023 een lange gevangenisstraf vanwege zijn inzet voor de mensenrechten in Belarus.
Stuur vóór 1 juni 2023 een reactie naar de autoriteiten van Belarus. Roep hen op om Marfa Rabkova onmiddellijk vrij te laten.

Deelnemen aan acties kan ook via de website van Amnesty: www.amnesty.nl
Belarus: laat Marfa Rabkova vrij

Meedoen met deze schrijfactie? Neem contact met ons op via amnestyborne@gmail.com of (074)2662702 voor een set brieven met achtergrondinformatie.
Deelnemen aan acties kan ook via de website van Amnesty: www.amnesty.nl

Kijk voor meer informatie op de website van Amnesty

Volg het nieuws uit Borne