Programma 4 en 5 mei

Vanwege de coronamaatregelen heeft gemeente Borne het programma voor 4 en 5 mei dit jaar aangepast.

Blijf zoveel mogelijk thuis is ook dit jaar het advies. Anders dan andere jaren kunt u de Nationale Herdenking op dinsdag 4 mei in Borne en de bloemleggingen bij de verschillende monumenten in de gemeente dan ook vanuit huis volgen.

Digitale herdenkingsbijeenkomst

Via een online uitzending van Borne Boeit wordt de besloten, eerder opgenomen, herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk uitgezonden. Onder begeleiding van zang en muziek worden burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de tweede wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesmissies zijn omgekomen. Met onder andere een voordracht van burgemeester Jan Pierik en Marieke Voerman-Peeters.

Marieke Voerman-Peeters is initiatiefnemer van de crowdfundingsactie die er voor heeft gezorgd dat iedere Joodse Bornenaar, die in de Tweede Wereldoorlog is gedeporteerd of vermoord, een plekje krijgt op het Holocaust monument in Amsterdam. Ook wordt het nationaal gedicht voorgedragen door Mila Hannenberg, winnares van Borne Beats Corona, waarin jongeren werd gevraagd om op een creatieve manier mee te denken over de coronamaatregelen in Borne.

Digitale bloemleggingen

Na de digitale herdenkingsbijeenkomst kan men in dezelfde uitzending de bloemleggingen bij de verschillende oorlogsmonumenten in de gemeente Borne volgen. Met als afsluiting de live bloemlegging bij het Centraal Monument bij het oude gemeentehuis/restaurant Dorset. Door onder andere de burgemeester en stichting Comité 4/5 mei Borne, conform de regels van de Rijksoverheid en het RIVM rondom het coronavirus.

Inwoners van Borne worden opgeroepen om niet naar de bloemlegging bij het Centraal Monument te komen, maar deze live vanuit huis te volgen. De uitzending is op 4 mei vanaf 19.00 uur te bekijken via YouTube en via Borne Boeit.

Vlag halfstok

Op 4 mei worden de gehele dag tot zonsondergang (rond 21.10 uur) van alle openbare gebouwen de Nederlandse vlaggen halfstok gehangen. Gemeente Borne roept haar inwoners op om hetzelfde te doen. Dit is conform de landelijke richtlijn.

Kaars branden

Om 21.10 uur (zonsondergang) worden inwoners opgeroepen om thuis een kaars te branden. Zodoende is de gehele samenleving symbolisch met elkaar ‘verbonden in licht’.

Vlag hijsen

Op 5 mei wordt vanaf het gemeentehuis de nationale driekleur in top gehesen vanaf 06.01 uur (zonsopgang) tot 21.12 uur (zonsondergang). Gemeente Borne roept inwoners op om hetzelfde te doen.

Bij het gemeentelijke monument voor restaurant Dorset zullen naast de nationale driekleur de Britse en Canadese vlaggen worden gehesen, ter ere van de bevrijders van Borne.

Kerkklokken luiden

Net als vorig jaar wordt om 08.00 uur een oud gebruik uit 1945 in ere hersteld. Vanaf dat moment luiden in Borne, Hertme en Zenderen voor een aantal minuten de kerkklokken, als teken dat de vrede aanstaande was.

Lees het gemeentenieuws op de website van gemeente Borne

Volg het nieuws uit Borne

Een productie van RTV Borne