Oude Kerk wordt groen

Het thema Groene kerk, Groen geloven staat de komende tijd centraal.

De Oude Kerk in Oud Borne krijgt een groen jasje. Of eigenlijk, de hele Protestantse Gemeente Borne. Het thema Groene kerk, Groen geloven staat namelijk de komende tijd centraal. Het is één van de bijzondere plannen die hopelijk mogelijk wordt dankzij de jaarlijkse bijdrage van Actie Kerkbalans. De voorbode van die actie start deze week.

“Elk jaar in januari krijgen alle kerkelijk ingeschreven inwoners in Nederland de vraag met welk bedrag ze het komend jaar hun kerkgemeente willen steunen”, vertelt Arend-Jan Overbeek. Hij is een van de penningmeesters bij de Protestantse Gemeente Borne en hij moet er dus mede voor zorgen dat er geld is om de Oude Kerk open te houden en goede werken van te doen.

Contributie voor vaste kosten en extra plannen

De Actie Kerkbalans is eigenlijk een soort vrijwillige ‘clubcontributie’: “We vragen ieder lid naar vermogen te geven. Bij alle ruim duizend leden bezorgen tientallen vrijwilligers daarom deze week een folder. Hierin staat waar het geld voor nodig is. Voor dit jaar is dat – naast de vaste kosten voor gebouwen en medewerkers – voor vier extra plannen.”

Verduurzamen

Een van de vier plannen is om de Oude Kerk en bijgebouw de Potkaamp te verduurzamen. “Groene energie kopen we al jaren in. Nu we binnenkort starten met verbouwen van de Potkaamp willen we hier onder meer extra isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen plaatsen. Verder krijgt de keuken energiezuinige keukenapparatuur.” Ook komt er een jeugdwerker op de loonlijst.

Lunchconcerten voor iedereen

“In de zomermaanden gaan we vaker lunchconcerten en andere muzikale ontmoetingen houden in de Oude Kerk. Zo kunnen meer mensen genieten van dit prachtige gebouw, waarin we, net voor corona uitbrak, de fraaie muurschilderingen opknapten.” De Protestantse Gemeente Borne hoopt eind januari de balans op te kunnen maken en de vlag uit te hangen om alle plannen uit te voeren.

Kijk voor meer informatie op de website van PGBorne

Volg het nieuws uit Borne