Opluchting bij Bornse huisarts Marinka Hamstra over start vaccinatie

Dat de eerste inentingen van huisartsen in Twente plaatsvinden is geen toeval.

Vrijdagavond wordt begonnen met het vaccineren van Twentse huisartsen. Zij zijn in Nederland de eerste huisartsen die gevaccineerd worden. Er heerst onder hen een grote opluchting, men heeft het het gevoel dat hiermee licht aan het einde van tunnel komt.

“Wij zien door de Britse variant een golf van besmettingen op ons af komen, met het risico dat de zorg nog verder onder druk komt te staan. Daarnaast zien wij veel erg zieke patiënten met Covid-19 en vinden het fijn om dan die extra bescherming te hebben. Maar er is ook vooral opluchting, omdat het voor ons het begin is van het einde van deze pandemie. Vaccineren doen we als samenleving voor elkaar, zegt Marinka Hamstra. Zij is Borns huisarts, werkzaam in Hengelo en bestuurslid van de Landelijke Huisartsenvereniging, kring Twente.

Verheugd

De beslissing om huisartsen met voorrang te vaccineren is niet zonder slag of stoot genomen. Minister De Jonge (Volksgezondheid) wilde de huisartsen eerst voorrang geven, maar daarna weer niet. “Deze week is hij gelukkig tot het inzicht gekomen dat dat toch nodig is. Daar zijn wij zeer verheugd over”, aldus Hamstra.

Dat de eerste inentingen in Twente plaatsvinden is geen toeval. Hamstra: “Door intensieve samenwerking met de verschillende huisartsenorganisaties in Twente is het gelukt om zeer spoedig over te gaan tot actie. Hierdoor kunnen wij vanavond, voor zover bekend als eerste regio in Nederland, starten met de vaccinaties van de huisartsen.”

Hamstra verwacht dat de vaccinatieronde maandagavond is afgerond en dat dan alle 450 huisartsen in Twente zijn gevaccineerd. De vaccinatie is ook voor huisartsen niet verplicht, maar het opkomstpercentage is volgens Hamstra heel hoog. “De huisartsen vinden het in het algemeen erg fijn dat ze tegen Covid-19 gevaccineerd worden.”

Inenting van andere Twentenaren

Ook is Twente één van de drie regio’s in Nederland die maandag starten met het vaccineren van de bewoners van kleinschalige woonvormen en verpleeghuizen, net als de huisartsen ook met het Moderna-vaccin. “Logistiek en administratief een grote uitdaging, maar voor de bewoners erg belangrijk en daarom zetten we de schouders er graag onder”, zegt Hamstra.

De verwachting is dat later in het eerste kwartaal kan worden begonnen met inenten van de andere inwoners van Twente. Het vaccin van AstraZeneca, geschikt voor grootschalige vaccinatie, moet nog goedgekeurd worden door EMA. “Wij hopen dat AstraZeneca snel goedgekeurd wordt en beschikbaar komt in de huisartsenpraktijk zodat wij onze patiënten, de inwoners van Twente, ook kunnen gaan vaccineren.”

Oproep

Er komen volgens Hamstra nog steeds minder mensen naar de huisartsenpraktijken dan vóór corona. Hamstra: “Het is nu het wel iets drukker dan tijdens de eerste golf, maar nog steeds rustiger dan de periode voorheen. Maar ik wil mensen oproepen: heb je gezondheidsklachten, neem contact op. Huisartsen kunnen dan bepalen hoe de zorg veilig kan worden geleverd. Via een bezoek, of beeldbellen, of anders.”

Kijk voor meer informatie op de website van de Twentse Huisartsen Kring

Kijk voor hier voor ons laatste artikel over de coronacijfers in Borne

Tekst: Hans Dekker
Een productie van RTV Borne