Opinie: Burgemeester in coronatijd

Lees alle opinies van Lukas Schoonhoven op www.borneinbeeld.nl.

Burgemeester in coronatijd

Vroeger wilde ik brandweerman worden. Maar burgemeester leek me ook wel leuk: af en toe een lintje knippen of opspelden, veel koffie drinken, af en toe tikken met een hamer, edelachtbaar zijn en gewichtig praten. Rien van Nunen speelde de burgemeester in de TV serie “Swiebertje” en dat deed hij fantastisch. Een hele generatie kijkbuiskinderen is met zijn voorbeeld opgegroeid.

De burgemeester was een oude, geleerde man en hij sprak altijd met gezag. Als je het de gemiddelde inwoner vraagt is de burgemeester nog steeds de “baas” van de stad.
Later leer je dat dat niet zo simpel in elkaar zit. Gemeenteraden en wethouders hebben eigenlijk veel meer te vertellen. In een ideale gemeente waar de wethouders alle inhoudelijke dingen regelen heeft een burgemeester hoogstens invloed. En wat doet een burgemeester dan echt?

Er is een punt waar burgemeesters het nog echt voor het zeggen hebben: als er wat echt verkeerd gaat. Als er snel moet worden gehandeld met gezag is de burgemeester toch het gezicht van de stad. Denk aan een een boerderij of vuurwerkfabriek die in de brand vliegt, relletjes of criminele acties. Dan worden ze midden in de nacht opgebeld of ze even snel kunnen komen. Het is dan de vrouw of man die orde en troost brengt, precies weet hoe de regels in elkaar zitten en de dingen regelt die geregeld moeten worden. Het is de rots van stabiliteit in tijden van chaos. En als de crisis voorbij is zijn we allen dankbaar voor het sterke optreden.

Maar een epidemie zoals Corona is ook voor burgemeesters een rotramp. Ze zijn voortdurend de brenger van slecht nieuws en het gaat maar niet over. Zaken die misschien voorgoed dicht moeten. Festiviteiten die niet door gaan. Op bezoek bij mensen die iemand hebben verloren. Al die dingen die niet mogen moeten afdwingen. De brengers van de altijd de bij Nederlanders impopulaire mededeling dat ze zich aan de regels moeten houden en geduld moeten hebben. Die boodschap wordt vervelender met het verstrijken van de tijd. En het zal bij deze ramp nog wel even duren voordat de samenleving weer normaal wordt.
Dan is het makkelijk om kritiek te hebben en de burgemeester neer te zetten als zwak, naar of vervelend. Het is het in een gemeente zichtbare deel van het overheidsapparaat dat gedwongen wordt om te beperken en handhaven. Het is af en toe ook geen leuke baan.
Maar leve de burgemeester!

Lukas Schoonhoven

Je vindt alle opinies van Lukas Schoonhoven op BorneinBeeld.nl