Opinie: Bubbels

Lees alle opinies van Lukas Schoonhoven op www.borneinbeeld.nl.

Plaatselijke politiek en de media

De mogelijkheden om aan informatie te komen zijn de afgelopen jaren geweldig gegroeid. Ik ben nog niet zo oud, maar heb al wel de komst van meer dan twee TV zenders meegemaakt. Met een druk op de knop heeft een gebruiker toegang tot honderden TV zenders, tientallen dagbladen en een vrijwel eindeloos aantal mensen met een mening. Genoeg om helemaal in te verdrinken.

En dat doen mensen dan ook. Het hele idee van in een “bubbel” zitten ontstaat daar waar er zo veel informatie wordt aangeboden, dat iemand het allemaal niet meer kan volgen en dus gaat selecteren naar wie of wat er nog geluisterd wordt. Dat wordt vervelend als je nooit meer buiten je eigen bubbel komt en een ieder die niet tot de bubbel behoort voor gek wordt verklaard.

Deze dagen zien we in de USA de gevolgen van de bubbels: het lijkt wel of er twéé USA’s bestaan op twee verschillende werelden en je behoort tot de rode of de blauwe bubbel. Iets er tussen in lijkt niet meer te bestaan.

Ook de pers zelf kan zich daar niet aan onttrekken. “De pers” waren vroeger landelijk bekende mensen met statuur en eruditie. Natuurlijk waren er voorkeuren, maar er waren journalistieke normen waar iedereen zich aan hield. Je kom in een column echt wel merken wat de persoonlijke voorkeuren van de redacteuren waren. Maar iedereen sprak met iedereen en het trekken van een conclusie werd aan de kijker overgelaten. En geen van de politici kon buiten de pers om.

Nu staat ook dat laatste ter discussie. Het internet maakt het heel gemakkelijk om zelf een omroep op te richten als een landelijke zender het niet met je eens is. En dat kost kijkers, hits en luisteraars. Dat is precies waarom een zender als Fox News bang is dat Trump een eigen zender op gaat richten.

Als je als burger nog een beetje het gevoel wil hebben dat je objectief een mening vormt kun je je ook bewust eens de andere bubbel opzoeken. Mijn eerste krant van de ochtend is een krant waar ik het bijna nooit mee eens ben. Niet omdat ik dan te horen krijg wat ik wil horen.

Dan heb je het voordeel dat er in de USA alle meningen nog wel ergens terug zijn te vinden. In Nederland is dat ook nog wel het geval. Maar op een schaal als Borne wordt het uitkijken, want er zijn niet zo veel alternatieven voor de lokale media.

Borne heeft een forum nodig waarin politici van verschillende overtuiging zich kunnen richten tot de bevolking, en waarin leden van de bevolking zich kunnen richten tot hun vertegenwoordigers. Een forum dat kan rekenen op ondersteuning van de verschillende lokale media en dat door heel Borne te ontvangen is. Uiteindelijk heeft iedereen daar baat bij.

Want de meeste winst is uiteindelijk te halen buiten je eigen bubbel.

Lukas Schoonhoven

Je vindt alle opinies van Lukas Schoonhoven op BorneinBeeld.nl