Oogstdagen bij Museumboerderij Wendezoele

Van 22 t/m 24 juli staat bij Musemboerderij Wendezoele de oogstweek weer op het programma.

Op de Wendezoele akkers groeit graan dat men tegenwoordig bijna niet meer ziet in het Twentse landschap namelijk gerst, spelt, tarwe, haver en rogge. Bij goed weer zal op vrijdag 22 juli gestart worden met de oogst van de granen. Er wordt afwisselend gebruik gemaakt van authentieke maaimachines en de zigt met pikhaak voor handmatig maaien. Het gemaaide graan wordt in schoven op het land gezet. De werkzaamheden worden verricht door vrijwilligers van de Wendezoele die de oude werkmethoden nog beheersen. Het geheel is een prachtig schouwspel. Leuk en leerzaam om te zien, voor jong en oud. De laatste oogstdag is zondag 24 juli. Bij regen wordt er niet geoogst.

Maaien met paarden.

Bijzonder is dat dit jaar op zaterdag 23 juli vanaf 13.30 uur het graan zal worden gemaaid met paarden. Dit gebeurt in samenwerking met de Lonnekermolen.

Verder kan er volop genoten worden van de tuinen, vijver en het erf. Bijna alles staat in bloei. In “het spieker” of op het terras is het gezellig vertoeven voor een kopje koffie/thee met iets lekkers.

Leren dorsen met de hand bij Museumboerderij Wendezoele.

Ambachten zijn niet iets van het verleden, ze zijn relevant voor nu en hebben toekomst. Steeds meer mensen, ook jongeren willen een ambacht leren omdat er veelal met natuurlijke en lokale materialen wordt gewerkt met respect voor de omgeving.

Museumboerderij Wendezoele biedt de mogelijkheid om weer oude ambachten te leren. Op dit moment zoekt de dorsgroep een aantal mannen om te leren dorsen met de hand. Een dorsgroep bestaat uit drie dorsers, 1 reserve en een presentator. Er wordt gedorst bij demonstraties en ook in wedstrijdverband provinciaal en landelijk. Een wedstrijd duurt 20 minuten, de rogge wordt uitgelegd, geslagen met een stok, (een koeze), enkele keren gedraaid en daarna wordt het stro weer opgeruimd en het graan schoongemaakt.

Lijkt het je leuk om dit ambacht uit te oefenen en in stand te houden meld je dan aan via secretariaat@wendezoele.nl. Uiteraard kunnen ook de dames zich opgeven om dit ambacht te leren. We gaan dan proberen een damesploeg te vormen!

De museumboerderij is gevestigd aan de Twickelerlaan 14 in Ambt Delden (nabij kasteel Twickel) en is geopend van woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Entree volwassenen € 4,– en kinderen t/m 12 jaar € 1,–. De allerkleinsten tot 4 jaar hebben gratis toegang. Kinderen hebben uitsluitend toegang onder begeleiding van een volwassene.

Kijk voor meer informatie op de website van Wendezoele

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne