Motie van treurnis richting Kotteman in debat over AZC-gebouw

Na anderhalve maand heeft het college het vertrouwen van de raad nog niet teruggewonnen.

Er is in anderhalve maand nog niet heel veel veranderd in het dossier over het AZC-gebouw. Alle fracties in de raad herhaalden in de ingelaste raadsvergadering van 14 januari hun afwijzing over het handelen van het college. Daar werden net als eind november weer zware woorden voor gebruikt. En er kwam ook weer een mea culpa van het college.

Toch zijn er wel enkele ontwikkelingen. Het college heeft in december voorgesteld om de eerder voorgenomen omstreden optie van opvang van asielzoekers niet meer mee te nemen als mogelijke invulling voor het gebouw. Of dat ook zo blijft is nog niet zeker. Ook heeft het college voorafgaand aan dit debat leerpunten voor zichzelf opgesteld.

Daarnaast had de tijd ook invloed op het debat. Waar tijdens het debat op 30 november het ongeloof over het verse nieuws nog de boventoon voerde, was het nu wat meer gericht op wat de raad van het college verwacht. De belangrijkste boodschap was dat het vertrouwen moest worden hersteld en dat eerlijkheid van het college van essentieel belang is om dat te bereiken. Uit de toon en inhoud van het debat is af te leiden dat de raad vindt dat het college dat de afgelopen anderhalve maand nog niet is gelukt.

Motie

Dat vormde de basis voor de meest opvallende ontwikkeling: VVD en D66 dienden een motie van treurnis in. Een motie van wantrouwen had de voorkeur voor deze partijen. Maar “wij volstaan met een motie van diepe treurnis, gezien de ervaring dat de coalitie toch de hand boven het hoofd van de wethouder houdt”, aldus VVD-fractievoorzitter Leo Graafhuis. De tussenvorm, een motie van afkeuring, werd niet geopperd. De motie werd na een lange vergadering uiteindelijk aangenomen met vijftien stemmen vóór en zeven stemmen tegen.

Motie van Treurnis

Het indienen van een motie is één van de instrumenten die een gemeenteraad ter beschikking staat om haar controlerende en kaderstellende taak ten uitvoer te brengen. Met een motie kan de raad een wens, verzoek of oordeel uitspreken. Er bestaan verschillende gradaties, telkens met een treffende naam. Bij een motie van wantrouwen wordt het vertrouwen opgezegd. Met een motie van treurnis geeft de raad aan dat men de gang van zaken betreurt, dit wordt als relatief milde variant gezien. Een motie van afkeuring zit qua ernst tussen een motie van afkeuring en een motie van treurnis in.

“Grote woorden”

Burgemeester Jan Pierik vond het een indringende, maar ook goede vergadering. Hij constateert dat er “veel leerpunten zijn uitgewisseld en dat het nog een hele toer zal worden om die leerpunten werkelijk van kracht te laten zijn. Die opgave rust vooral bij het college, maar we zijn als raad en college samen gemeentebestuur van Borne”. Hij sloot de vergadering af met de wens van “heel veel vermogen om dat in het komende jaar goed toe te passen”.

De burgemeester heeft ook een mening over de toon van het debat: “Grote woorden worden steeds makkelijker gebruikt. Je ziet het in Amerika en in Den Haag, maar in Borne gebeurt het ook. Dat helpt niet om het beter te maken. Het is van belang daar doorheen te kijken en ons te richten op de inhoud. We moeten ons niet laten afleiden door theater. Het gaat erom om dat wat eronder ligt aan te pakken”.

Vanaf nu vooruitkijken

Dit debat was bedoeld om terug te kijken op het proces tot nu toe. In de volgende raadsvergadering van 2 februari wordt ingegaan op de vraag wat mogelijk en wenselijk is met het AZC-gebouw.

Kijk hier voor meer Politiek in Borne

Tekst: Hans Dekker
Een productie van RTV Borne