Meer mensen kloppen aan voor hulp bij financiële administratie

Door de energiecrisis en inflatie wenden steeds meer mensen zich tot Humanitas voor financiële ondersteuning.

Steeds meer mensen melden zich bij de vrijwillige Thuisadministratie-ondersteuning van Humanitas Twente. Die toename is zorgelijk, maar tegelijkertijd brengt het een verandering op gang. “Er is iets opengebroken. Financiële nood speelt nu bij zoveel mensen dat de drempel veel lager lijkt om hulp te vragen.”

Gerrie Broeders is coördinator bij de Thuisadministratie van Humanitas Twente. Daar zien ze een duidelijke toename in aanmeldingen, en vrijwilligerstekort dreigt. “Nieuw is nu dat er een externe factor mee is gaan spelen. Voor de energiecrisis kwamen financiële problemen vaak door een levensgebeurtenis bij de mensen zelf. Zoals een scheiding of verlies van werk. Nu is de oorzaak juist vaak de energiecrisis en inflatie: twee hele grote factoren waar wij totaal geen invloed op hebben en die impact hebben op ontzettend veel mensen.”

De drempel is lager

Omdat het bij zoveel mensen speelt, lijkt het nu makkelijker om hulp te vragen. Gerrie: “Het is nu heel duidelijk dat je niet de enige bent met deze problemen. Dat verlaagt de drempel om hulp te zoeken. Je zit namelijk met een heleboel anderen in hetzelfde schuitje. Dat was natuurlijk altijd al zo want je bent nooit de enige, maar het speelt nu meer aan de oppervlakte.”

Veel mensen laten geld liggen

Vrijwilligers van Thuisadministratie helpen eerst om de administratie op orde te krijgen. Daarna kijken ze samen met de deelnemer naar mogelijkheden voor ondersteuning. “We zien vaak dat mensen geld laten liggen. Ze beseffen niet dat ze recht hebben op toeslagen of bijvoorbeeld naar de voedselbank mogen. Het is heel mooi dat er nu een energietoeslag is, maar bijvoorbeeld veel werkende mensen weten niet dat zij ook recht kunnen hebben hierop. Dat geldt ook voor andere toeslagen. Onze vrijwilligers helpen je uitzoeken waar je recht op hebt.”

Het verschil maken voor een ander

“Ik denk dat niet iedereen zich realiseert dat je met jouw kennis een ander kunt helpen. Als jij met cijfers kunt omgaan en overzicht kunt creëren, dan kun je dat talent inzetten om het verschil te maken voor een ander. Heel belangrijk is dat je als vrijwilliger met een fris hoofd en zonder de stress van de deelnemer kunt kijken naar diens financiële situatie. Je kunt iemand uit de problemen helpen of houden. Dat is zo belangrijk in deze tijd waarin zoveel mensen kopje onder dreigen te gaan.”

Humanitas Thuisadministratie wordt in Twente aangeboden in Enschede, Losser, Oldenzaal en Borne. Als je hulp nodig hebt bij het op orde krijgen en houden van je administratie óf als je iemand hierbij wilt ondersteunen kun je terecht bij Humanitas Twente.

Kijk voor meer informatie op de website van Humanitas Twente

Volg het nieuws uit Borne