Maart is weer Dialectmaand bij RTV Oost

Tijdens ‘Maart Dialectmaand’ besteedt RTV Oost niet alleen aandacht aan deze verschillende streektalen, maar ook aan de streekcultuur.

Maart Dialectmaand is een jaarlijks terugkerend evenement. In Overijssel zijn er grofweg drie dialecten: Twents, Sallands en het Noordwest-Overijssels. Hoewel we ons allemaal ‘thuus voelen in Oaveriessel’, zijn er verschillende tradities, talen en culturen. De maand wordt afgesloten met de dialectshow ‘Noabers’ op zaterdag 26 maart 2022.

Op TV Oost wordt de dialectmaand afgetrapt in Bij Oost 1 Vandaag. Op alle vrijdagen in maart staat ook het verhaal van de dag in dit programma in het teken van Dialectmaand.

Week 1: Week van het dialect

RTV Oost trapt Maart Dialectmaand af met de week van het dialect. Luisteraars van Radio Oost krijgen elke dag in ‘De Lunch’ van 12.00 tot 14.00 uur een les in de verschillende dialecten uit onze provincie. De lessen worden voorzien door experts van de IJsselacademie. De lessen zijn terug te luisteren op rtvoost.nl/dialectmaand.

Week 2: De (streek)geschiedenis van Overijssel

In de tweede week staan de streekverhalen centraal, ook wel de mythes en sagen uit de regio. Denk aan de Non van Singraven of het Mirakel van Hellendoorn. Experts van de IJsselacademie geven op Radio Oost context aan de verhalen. Hoe kwamen ze tot stand? Kan het waar zijn?

Week 3: Streekgerechten

In week drie van Maart Dialectmaand staat de Oaveriesselse pot centraal. Elke staat in het teken van een streekgerecht uit Overijssel zoals kruudmoes en balkenbrij. In ‘De Lunch’ wordt het gerecht geproefd.

Week 4: Dialectquiz ‘Wies Oaveriessel’

De hele maand heb je van alles over het dialect geleerd bij RTV Oost. In de laatste week wordt deze kennis getest in de dialectquiz ‘Wies Oaveriessel’. In ‘Klaarwakker’, ‘Goeiemorgen Overijssel’, ‘De Lunch’, Goeiemiddag Overijssel’, en ‘Afslag Oost’ en online wordt van 21 tot en met 25 maart elke dag de quiz gespeeld. Elke dag zijn er leuke prijzen te winnen. De beste speler van de hele week wordt de Wiesbuul van Oaveriessel 2022.

Dialect Top 15

Op Radio Oost hoor je in maart de mooiste dialectplaten voorbij komen. In een speciale Spotify lijst kunnen mensen zelf hun favoriete dialectmuziek toevoegen. Op zondag 27 maart wordt afgesloten met de top 15 in het radioprogramma de Oosttribune met Paul Schabbink.

Online

Ook op de onze social media van RTV Oost wordt er volop aandacht aan de Dialectmaand besteed. Verslaggever Bart Kieft gaat met de proatpot op pad in de provincie. Hoe goed kennen Overijsselaars hun eigen dialect?

Liveshow ‘Noabers’

De Dialectmaand wordt afgesloten in de huiskamer van RTV Oost met de dialectshow ‘Noabers’. Alle aspecten van de dialectmaand komen samen in een show met prachtige dialectmuziek in de stijl van Beste Zangers. De uitzending wordt gepresenteerd door Monique Sleiderink en Hendrik Jan Bökkers en uitgezonden op zaterdag 26 maart om 20.00 en 23.00 uur. Noabers wordt de volgende dag herhaald om 09.00 en 16.00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website van RTV Oost

Volg het nieuws uit Borne