LENTE(FEE)

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Hebben we het over de lente, dan zijn de dag en de nacht even lang. Het zonlicht wordt sterker. De hoeveelheid serotonine en dopamine wordt hoger. Wat goed is voor je welbevinden. Ik sla mijn armen open, de jonge buitelende zon tegemoet. Voorjaarsmoeheid stel ik uit. Direct al na 1, of anders na 20 of 21 maart.

De vlag uitsteken. Het gras wordt weer groen. Krokussen en narcissen kruipen nieuwsgierig uit de grond. Luchtig, pizzicata. Levend lentelicht dat zich niet door een harde wind laat verwaaien. Lente is een luchtig geloof, regen lacht door zijn tranen heen, dicht een dichter. Er is levend lentelicht. Het zijn feestdagen dat dit gebeurt. De lente komt van ver, ik hoor hem komen.

Ik herinner mij een JS-cursief (Over dingen en mensen die voorbijgaan) van vijf jaar geleden.

Het gebeurde in de lente, in de lijnbus van Nerja naar Frigiliana (Spanje). De bus was vol. Het is een populair uitstapje. Alle zitplaatsen waren bezet. Een jonge Aziatische vrouw bood mij haar zitplaats aan. Ik wimpelde haar aanbod af. Ze stond er evenwel op dat ik op haar plaats ging zitten.

Even later stond ze schuin naast me. Langs haar fijn getekende gezicht zag ik in het landschap: wegzakkende huizen, hoger wordende bergen, op de hoogste toppen nog sneeuw. Haar tengere linkerhand omklemde de zitting voor mij. Elke nagel was een verschillend opgemaakt schitterend gekleurd kunstwerkje, met iets zilverachtigs afgezet, een sieraad.
Het gebeurde in de bus van Nerja naar Frigiliana. Volgens de horario bus (de bus timetable) tussen 12.10 en 12.40, halverwege op maandag tot en met zaterdag, niet op feestdagen.

Zal ik haar De lentefee noemen? Zoals Ivo de Wijs dat deed in Vroege vogels, Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1999?

Het begint zo:
De lentefee loopt door de tuin
En tovert bloemen uit de dauw
Want waar de fee haar voeten zet
Verrijst een feestelijk boeket
In rood of geel of blauw…..

Jan Stoop, 12-3-2023

Kijk hier voor meer Verhalen uit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne