Kunnen we nog (veilig) naar het theater?

Is het nog verantwoord een theater te bezoeken met een tweede coronagolf in het vooruitzicht?

Zelf ben ik een fervent bezoeker van musicals en ik ga zeker wel zes keer per jaar naar een voorstelling. Ook pak ik wel één of twee keer per jaar een cabaretvoorstelling mee. Al in april en juli 2019 had ik kaarten gekocht voor de voorstellingen Hello Dolly (maart 2020) en Goodbye Norma Jeane (mei 2020) in het Wilminktheater in Enschede. Ook stond voor eind mei (eindelijk) Soldaat van Oranje op het programma.

En toen werd eind februari 2020 de eerste officiële corona besmetting in Nederland geconstateerd, de ziekte die tot dan een ver van mijn bed show was geweest. Vanaf maart begon de ziekte zich in rap tempo over Nederland te verspreiden. Er werden door de regering speciale maatregelen aangekondigd. En al snel volgde de algehele lockdown: openbaar vervoer werd stilgelegd, alle evenementen werden afgelast en theaters en horeca dienden te sluiten. Hiermee was in één klap mijn hele (uitgaans)kalender leeggeveegd.

In het begin leek alles nog tijdelijk te zijn. De voorstellingen werden in eerste instantie dan ook alleen tot en met 6 april afgelast. Maar al snel bleek dit geen haalbare datum en werden alle voorstellingen voor onbepaalde tijd opgeschort. Medio mei werd bekend dat de theaters weer mochten openen, maar met een beperkt aantal bezoekers: eerst 30, later 100 en daarna zoveel een zaal er met 1,5 meter afstand kwijt kon. De grote musical producties konden niet meer doorgaan (te duur voor zo weinig publiek) en artiesten gingen allerlei samenwerkingen aan om kleine voorstellingen te maken, die ook nog eens twee keer achter elkaar gespeeld kunnen worden.

Omdat ook de horeca en terrassen weer open waren kwam langzaam het openbare leven weer op gang. Mensen reizen weer met het openbaar vervoer en gaan zelfs weer met het vliegtuig op vakantie naar het buitenland. Alles lijkt goed te gaan en het aantal corona besmettingen blijft laag. Hierdoor durfde ik ook weer een aantal voorstellingen te boeken.

Maar ineens is daar in september een (sterke) toename van besmettingen. In eerste instantie doen premier Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een appèl op de eigen verantwoordelijkheid van de bevolking. Toen dit echter niet bleek te werken, kwam daar maandag 28 september 2020 de mededeling dat er weer verplichte beperkingen kwamen. Eén van de aangescherpte maatregelen was een beperking van het aantal personen per ruimte tot maximaal 30. En hiermee zijn de theaters weer terug bij af.

De regering geeft wel de Veiligheidsregio’s de mogelijkheid om een ontheffing te verlenend van het maximum van 30 personen per zaal. De Twentse theaters vestigen hun hoop nu hierop. Immers, stellen de theaters, zij hebben de afgelopen maanden een veilige plek gecreëerd met afstand, looproutes, desinfectiemiddelen en ook is gekeken naar luchtverversing.

En mocht er onverhoopt geen ontheffing worden verleend, dan kunnen theaters altijd nog de tip van Pieter Derks opvolgen: beschouw jezelf als kerk, waar wel 100 personen bij elkaar mogen komen. Immers ook daar komen mensen op afgesproken tijden in hun zondagse kleren bij elkaar voor hoop, troost, inspiratie, contact, muziek, fantasie, moraal, reflectie en natuurlijk een wijntje. Een duidelijke overeenkomst volgens Derks.

Maar of alles ook echt veilig is en kan zijn? Voorstellingen van Soldaat van Oranje bijvoorbeeld zijn inmiddels tot en met 4 oktober 2020 geannuleerd omdat bijna de helft van de cast positief is getest op corona. Hopelijk blijft zoiets ons in Twente bespaard.

Tekst Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne

Erna Binnendijk was 40 jaar werkzaam in de deurwaarderswereld. Zij doet al 20 jaar vrijwilligerswerk bij WS Twente en inmiddels ook bij RTV Borne.