Judo Promotion Twente Vanentoernooi een succes

Zaterdag 8 oktober was het zover: het eerste vanentoernooi van het seizoen.

De eer van de aftrap is aan JPT, die met 20 vrijwilligers een mooi toernooi weet neer te zetten. De judoka’s zijn afkomstig uit Almelo, Borne, Delden, Enschede en Hengelo en Nijverdal.

Het verloop

Het begint met de gang naar de weegschaal, waarna de judoka’s worden ingedeeld in zo gelijk mogelijke poules. Tijdens het indelen en schrijven van de poules, zorgen de lesassistenten voor een warming-up.

Het eerste blok met veel judoka’s en ouders zonder ervaring, wordt uitgelegd hoe een wedstrijd verloopt: de werking van het scorebord, de tijd, de punten en eventuele straffen.
Daarna worden de judoka’s over de drie matten verdeeld. Bij iedere mat zitten drie vrijwilligers klaar voor het schrijven, het bijhouden van de tijd en het scorebord. De judoka’s worden opgeroepen om klaar te gaan staan wanneer ze bijna aan de beurt zijn en krijgen een witte of rode band om.

Meer dan alleen judo

Een vanentoernooi is niet alleen judo, het is leren omgaan met winnen en verliezen, met publiek dat naar je kijkt. Het is alleen de mat opstappen waar een scheidsrechter klaar staat en alleen de strijd aangaan met een tegenstander. Je wordt vastgepakt en heen en weer getrokken. Dat is allemaal best wel spannend en misschien nog wel meer voor de ouders aan de kant. Zij moeten hun kind letterlijk en figuurlijk loslaten en zelf die strijd aan laten gaan.

Vallen en weer opstaan, de essentie van judo

De scheidsrechters zijn niet alleen scheidsrechter, ze zijn vandaag veel meer dan dat: hun rol is de judoka’s te begeleiden bij dit groeiproces, uitleg geven waar nodig. Na drie blokken judoka’s is het toernooi weer afgelopen. Na ieder blok is een prijsuitreiking met voor iedereen een beker of medaille, voor iedereen iets te drinken.

Kampioen in hun klasse worden: Ties Blom, Finn Mol, Thijn den Hartog, Juliette Freericks en Simon en Tristan te Kulve.
Zilver gaat naar Sepp Horst, Esmée Siau, Lennart Freericks, Binck de Lizer, Jens Gertenbach, Taavi de Jong, Kyrah Prinsen en Tim Japin.
Brons is voor Lisa Siau, Lucas Klepper, Aiden Haar, Tim Ensink, Pijke Bergenhenegouwen en Emma Alblas.

Kijk voor meer informatie op de website van Judo Promotion Twente

Meer sport uit Borne

Volg het nieuws uit Borne