Joy Beune: ik ga Antoinette de Jong in de toekomst verslaan

“Ik ben nog jong, dit was pas mijn debuut”.

De Bornse schaatsster Joy Beune werd verdienstelijk vijfde op het Europees kampioenschap allround. Alle reden voor ene interview met de spontane en nuchtere Bornse.

Gefeliciteerd met je mooie prestatie van dit weekend! Borne kan trots zijn. Hoe blij ben je er zelf mee?
“Het is topsport, dus je gaat voor de winst. Maar in het begin van het seizoen ging het helemaal niet goed, dus ik ben blij dat ik stappen heb gemaakt.”

Het is bekend dat het begin van het seizoen niet helemaal verliep zoals je hoopte. Wat kun je daar over zeggen?
“Het ging voor geen meter, ik voelde het gewoon niet. Dat gevoel is nu wel een stuk beter dan toen. Mijn mental coach heeft me goed geholpen en ik heb natuurlijk een staf om me heen die me daar ook in begeleidt.”

Hoe was het om je eerste Europese kampioenschap te rijden?
“Het was mooi om mijn debuut te maken, maar ik stond er niet zo bij stil dat het mijn eerste EK allround was. Wat wel een groot verschil maakte is dat ik het nu voor het eerst dit seizoen tegen buitenlandse schaatssters kon opnemen. Eerder dit seizoen kon dat nog niet vanwege corona. En het is speciaal om voor je land uit te komen. Wel was het omschakelen tussen de vier afstanden die je in zo’n weekend rijdt.”

Je ploeggenote Antoinette de Jong werd Europees kampioen. Wat denk je, kun je haar ooit eens verslaan?
Joy, resoluut en zonder aarzeling: “Oh ja zeker, dat lukt wel. Ik ben nog jong, dit was pas mijn debuut. Het was bijvoorbeeld pas de eerste keer dit seizoen dat ik de 5000 meter reed en überhaupt één van mijn enige 5000 meters. Ik kan daar zeker nog in groeien. En Antoinette is een paar jaar ouder dan ik.”

Over de afstanden gesproken, heb jij een favoriete afstand?
“Ja, de 1500 meter en 3000 meter zijn echt wel mijn favoriete afstanden.”

Je zou in het schaatsen grofweg drie types kunnen onderscheiden: allrounders, afstandsspecialisten en sprinters. Weet jij al welke kant jij op wil?
“Allrounden vind ik sowieso superleuk, dus dat blijf ik zeker doen. En als ik succesvol wil zijn op de Olympische Spelen moet ik natuurlijk ook goed zijn per afstand. Het sprinten ligt mij ook wel, maar als je daar op gaat trainen gaat dat ten koste van je lange afstanden. En dat wil ik niet.”

Wat staat er dit seizoen nog op het programma?
“Ik rijd nog drie keer een 3000 meter, dan zit het seizoen er alweer op.”

Hoe is het om vanwege corona in de bubbel te moeten leven voor zo’n toernooi?
“Ik zit nu al vijf weken in een hotel en soms lijkt het haast wel een beetje op een gevangenis: als je gaat luchten moet je je melden en als je terugkomt ook weer. Ik leefde toe naar het EK, maar toen ik na het toernooi weer op mijn hotelkamer was, kwam het besef binnen dat ik dat nog vier weken moet volhouden. Maar het is wel een heel fijn hotel waar we zitten en we hebben het samen gezellig. Dat scheelt veel.”

Je woont nu samen met je vriend Kjeld Nuis in Heerenveen. Kom je nog weleens in Borne?
“Ik kom af en toe nog wel naar Borne, hoewel ik nu met corona wel heel voorzichtig ben en niet of minder in Borne ben. In Twente is nu veel corona en ik wil het niet op mijn geweten hebben door zo’n reis mijn ploeggenoten aan te steken. En je kunt blijvende schade overhouden aan het virus.”

Wat mis je het meest aan Borne nu je er niet meer woont?
“Natuurlijk mis ik Borne en mijn zussen en ouders en vriendinnen daar nog wel eens. Eerst was Heerenveen een vreemde plaats voor mij, ik had er niets. Maar nu woon ik er samen met mijn vriend en ben ik gewend. Het voelt nu als thuis.”

Kijk voor meer informatie op de Instagram van Joy Beune

Kijk hier voor meer schaatsnieuws

Kijk hier voor meer Sport in Borne

Tekst: Hans Dekker
Een productie van RTV Borne