Jonge judoka’s leren Pietenhoudgreep

Judo Promotion Twente krijgt bezoek van Pieten zonder naam.

Een week vol spannende examens worden nog spannender afgesloten: Pietenbezoek. ‘Van het dak gevallen’ was de reden voor het onverwachte bezoek. 2 Pieten zonder naam (we zijn nog in opleiding) zijn door Sinterklaas naar meneer Martin en juf Rita gestuurd om te leren vallen.

In dit jaar, waar alles anders gaat, hebben afgelopen week de judoka’s examen gedaan in plaats van afgelopen juni en komende februari. In dit jaar, waar geen toernooien zijn, mag een feestje binnen de club voor de jongste jeugd gelukkig wel. En zo kon het pietenfeest gelukkig wel doorgaan. Alles zonder ouders, die straks wel de foto’s kunnen bewonderen, maar niet ‘live’ aanwezig mochten zijn.

2 Pieten die er niets van lijken te snappen, krijgen gelukkig veel hulp van de kinderen. Het begint met de start van de les: wanneer alle judoka’s bij het woordje ‘mokso’ braaf hun adem naar hun buik sturen en hun hoofd leegmaken, kijken de Pieten verbaasd om zich heen. Tot de net 7-jarige Merel uitlegt wat je moet doen. ‘Ogen dichtdoen en dan een ballonnetje opblazen in je buik en langzaam laten leeglopen’ aldus Merel. Waarna de hele groep speciaal voor de Pieten opnieuw in mokso gaat.

Ook de woordjes ‘hadjime’ en ‘matte’ leiden tot veel hilariteit. Stilstaan is aan grote Piet zonder naam niet besteed. De uitleg ‘meteen stilstaan’ wordt opgevat als m’n teen stilstaan, waarop grote Piet zonder naam met haar grote teen in de hand rond begint te dansen.

We besluiten tot een ruilhandel: de judoka’s leren de Pieten trucjes, waarna de Pieten in ruil enkele Pietentrucjes leren.

We beginnen met de koprol, gevolgd door de judorol. Sinterklaas heeft gelijk, de Pieten moeten broodnodig leren vallen. Enthousiast worden de Pieten geholpen door de judoka’s, waarna de Pieten de judoka’s leren paardrijden.

De volgende truc is de houdgreep, waarvan de Pieten aangeven dat ze die al kennen. Om cadeautjes stelende boeven te vangen tot de politie komt. De kinderen schateren het uit, wanneer ze de houdgreep van de Pieten zien. De Pieten zijn blij met de houdgreep van de judoka’s. Ter afsluiting spelen we het grote tenen spel, waarbij grote Piet zonder naam heel blij is wanneer hij een punt scoort.

Wanneer we allemaal weer netjes in de rij zitten om de les af te sluiten, komen de Pieten met een verrassing: wanneer de Pieten goed hebben leren vallen, mogen ze de kinderen een cadeautje geven. Zo komt -volgens de judoka’s veel te snel- een eind aan het feest.

Lijkt het je leuk mee te komen stoeien bij ons? Kom dan lekker meedoen.
Voor meer informatie: www.judopromotion.nl of trainers@judopromotion.nl