Johannes

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Januari was ooit de elfde maand van het jaar, volgens de Oud-Romeinse kalender. Volgens de zogenoemde Juliaanse kalender is januari met 31 dagen de eerste maand van het jaar. De naam komt van de Romeinse god Janus, de oudste der goden en als zodanig de god van alle begin. Bij alle godsdienstige plechtigheden werd Janus als eerste aangeroepen. Zijn priester, de rex sacrorum, bekleedde in de hiërarchie de eerste plaats.
De eerste dag van elke maand (Kalendae) was hem heilig, evenzo de eerste maand (Januarius). Ik lees: hij was beschermer van alle doorgangen (iani), later ook van deuren (ianuae). In het bijzonder was hem een doorgang (boog) op het Forum gewijd, de Ianus geminus of Januspoort.

In het Nederlands heet Januari louwmaand. De eerste 20 dagen van de maand staat de zon in het teken van de Steenbok, daarna in dat van de Waterman. Januari is gemiddeld de koudste maand van het jaar.

Zouden mijn ouders hier allemaal aan gedacht hebben? Zij kozen voor Johannes, zeg maar Jan. Hij was een van de zonen van Zebedeüs, een visser op het Meer van Galilea. Hij werkte in het bedrijf van zijn vader, tot hij door Jezus geroepen werd als een van zijn twaalf apostelen.

Zoals ik op gezette tijden columns schrijf, alstublieft, schreef Johannes brieven. De eerste zijn meer preek dan brief. Hierbij hoort de aantekening dat “de brief wel tijdens Johannes’ leven is uitgegaan, maar geen onderzoek kan beslissen, in welke mate de apostel zelf als auteur erbij betrokken is”. Ook het Evangelie is verbonden met de naam Johannes.
Waarom schrijf ik dit allemaal op, als een vrijpostige, dan wel vrijmoedige toevoeging mijnerzijds?

De dag was grauw en grijzig. De nacht ervoor was droomloos. Tot en met zaterdag is het zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 8 tot 11 graden, meldt de weerman die in de regionale krant Johnny heet. Zondag bereikt koudere lucht ons land en wordt het nog een graad of 7. Volgende week liggen de maxima rond 5 graden en kan het in de nachten een graadje vriezen. Neerslag kan soms in winterse vorm vallen. Het weerbericht als poëzie.

Jan Stoop, 13 januari 2023

Kijk hier voor meer verhalen uit Borne

Meer over cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne