VIDEO Jannie Prigge haakt mandala’s

Jannie is nogal een druk persoon, maar haken maakt haar rustig.

Jannie Prigge leerde als meisje van zeven al haken. Dit is altijd een hobby van haar gebleven, die ze ook makkelijk tijdens het TV kijken, “meer TV luisteren”, kan doen. Ze is jaren geleden begonnen met het haken van mandala’s, dit zijn rond gehaakt “kunstwerkjes”. Een grote mandala kan gebruikt worden als tafelkleed of in een metalen ring gespannen als raamdecoratie. En een kleine mandala is ook geschikt als bijvoorbeeld onderzetter.

Als eerste mandala heeft ze voor zichzelf een groot tafelkleed gehaakt. En één bepaalde wanddecoratie heeft ze wel tien keer gemaakt. Ze haakt niet alleen voor zichzelf, maar verkoopt de mandala’s ook of geeft ze als cadeau. Inspiratie doet Jannie op Pinterest op en: “Ik heb ook mensen in facebook groepen die patronen aan elkaar doorgeven.” Ze krijgt patronen uit de hele wereld: “Russische patronen, Franse patronen, als je de beginregels van het haken kent maak je het zo.” En ze kijkt natuurlijk tutorials op Youtube: “Daar zijn vrouwen die het heel mooi voordoen en goed uitleggen.”

Omdat ze graag mag prutsen heeft Jannie ook leren schilderen en aquarelleren. “Ik ben altijd wel creatief bezig.” Volgens Jannie is ze van zichzelf nogal een druk persoon, maar haken maakt haar rustig. En ze heeft nu zelfs een tentoonstelling van haar werk in de foyer van het Kulturhus. Wat daar hangt is ook te koop: er hangen briefjes bij met de prijzen. Maar Jannie rekent eigenlijk alleen de kostprijs.

Dat ze nu een tentoonstelling heeft, komt doordat ze ooit een artikel in de krant zag “Binnen kijken bij”. En ze dacht “Ik maak ook wel iets speciaals.” Dus heeft ze zich aangemeld en is er een fotograaf foto’s komen maken. “En zo ben ik een beetje in de belangstelling gekomen.”

Kijk video’s over Borne

Meer cultuur uit Borne

Volg het nieuws uit Borne

Camera en montage: Eirini Kaskamanidis
Interview: Christina Ordelman
Tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne