Jan Jacobs overleden

Een terugblik op een gewaardeerd medewerker.

Woensdagochtend 21 oktober is Jan Jacobs overleden. Jan was de afgelopen jaren medewerker van RTV Borne. Michel van der Voort, directeur van RTV Borne, blikt terug.

Toen ik in 2015 actief werd bij RTV Borne toen was Jan al actief daar. Hij werkte toen samen met zijn collega Gerard Steffens, ze maakten berichten voor de kabelkrant en later ook voor de website. Gerard schreef de berichten met pen op papier en las ze voor en Jan typte ze dan in in de computer.

Het werk van Jan stopte een paar jaar geleden toen hij ziek werd, hij had kanker en hij zou gaan overlijden. Maar dat gebeurde dus niet. En na een tijdje kwam hij weer gewoon bij ons terug.

We hebben toen gepraat over wat voor werk hij nu zou kunnen en willen doen. Jan had op dat moment last van stemmen in zijn hoofd, dus in stilte ergens gaan zitten en teksten maken zoals hij eerst deed, daar zat hij niet op te wachten. Hij had meer behoefte aan iets wat letterlijk meer geluid maakte.

Zo kwamen we op het idee om hem voor de radio te gaan laten werken, als nieuws lezer. Jan heeft namelijk een hele mooie stem, en als hij zelf aan het woord is, dan zijn de anderen stemmen in zijn hoofd stiller.

Zo gezegd, zo gedaan.

Toen in maart van dit jaar de coronacrisis startte werd Jan ineens een van de belangrijke mensen bij de omroep. Omdat vooral de oudere mensen die tot de risicogroep behoren weinig of geen internet gebruiken, werd onze radio een belangrijke nieuwsbron voor hen. Bijna alle nieuwsberichten die we produceerden voor de website, werden daarom door Jan ook nog eens ingelezen voor de radio.

En als je goed luisterde hoorde je op de achtergrond zijn verzameling armbanden regelmatig meeklingelen.

Helaas, het noodlot sloeg opnieuw toe, Jan kreeg last van zijn buik en de kanker bleek uitgezaaid.

Jan bleef doorgaan met zijn werk, totdat het niet meer ging. Op het laatst haalden we hem thuis op en kwam hij een half uurtje gezellig koffie drinken en keuvelen, maar nieuwslezen was er niet meer bij.

We hebben Jan in de afgelopen jaren leren kennen als een vriendelijke en slimme man. Hij had de familie Jacobs humor die ik ook bij zijn zus Anka terugzag. We waren van plan om hem ook in te gaan zetten als interviewer want praten, commentaar leveren en doorvragen kon hij als geen ander. En hij was erg nieuwsgierig naar de wereld om hem heen. Een journalist in wording dus.

Wij waren blij met Jan. En we hadden grootse plannen.

We zullen hem missen.

namens bestuur en alle medewerkers
Michel van der Voort